W.A. van der Steen

Alles wat mij bezig houd

Bestaan ze wel, stadswachten

De werkzaamheden aan de Vruchtentuin en de Abrikozentuin in IJsselmonde vorderen gestaagd, en de aannemer De Bruyn & Nelisse heeft een tweede ploeg ingezet aan de Hollandstuin.
Beide ploegen zullen op die manier naar elkaar toewerken, wat dus voor de bewoners op meer plaatsen tot wat overlast kan leiden.
Niet erg, want de wijk kan er als het goed is weer voor de komende 50 jaar tegen aan.

Toch is er meer overlast dan deze werkzaamheden, want buiten het zand, en de machines, zijn er mensen die de loopplanken ook gewoon als fietspad gebruiken, evenals scooters maken er een sport van om voetgangers het zand in te laten springen, mensen met kinderwagens worden gedwongen om plaats te maken, en gedwongen om in een tuin te moeten gaan staan.
Ouderen met een rollator kunnen in eens weer springen, niet omdat ze zo fit zijn, nee omdat men schrikt en bang is.
Als je de fietser of scooterrijders aanspreek, krijg je de meest enge ziektes en verwensingen naar je hoofd, en als ik al die ziektes per direct zou krijgen had ik nu niet meer geleefd.
Want met een hoge snelheid scheuren deze gekken over de loopplanken voorbij de uitgangen van de tuinen die daar aan grenzen, het is eigenlijk wachten tot mijn buurvrouw uit haar rolstoel wordt gereden.

Vorige week heb ik dan met de politie staan praten over dit probleem, en die gaven als antwoord dat ik maar moest bellen als er een scooter voorbij reed, ja is een optie maar onbegonnen werk, vooral rond etenstijd als de pizzakoeriers op pad gaan, en om nog maar te zwijgen van de subway broodjes bezorger.
Stadstoezicht heeft een keer laten weten dat ze eens kwamen kijken, men heeft er alleen geen jaartal bij vermeld, maar ja die schrijven liever parkeerboetes uit, terwijl ze toch een verlengstuk zijn van de politie.
Zo valt er op de website van de gemeente Rotterdam toch echt het volgende te lezen.

Maar stadswachten doen meer.
Ze richten zich ook op het voorkomen van asociaal gedrag en als het nodig is, treden ze op.
Ze spreken mensen aan op hun gedrag en waar nodig schrijven ze boetes uit.
Problemen die ze niet zelf kunnen verhelpen, geven ze door aan collega’s binnen de gemeente of aan de politie.
Op verzoek van de politie letten ze op verdachte situaties op straat.
Denk aan gestolen auto’s, vermiste personen of hele jonge kinderen alleen op straat.
Zo spannen stadswachten zich in voor wijken waar het prettig wonen is.

Kijk, dat de politie nou niet voor elke scooter kan komen, is begrijpelijk deze jongens en meisjes hebben het te druk met andere meldingen en moeten tussendoor ook nog eens staken, maar al te vaak zien menig Rotterdammer stadswachten auto’s bekeuren omdat ze bijvoorbeeld verkeerd of te lang geparkeerd staan, terwijl ze toch ook asociaal gedrag dienen te bestrijden dan wel tegen gaan.

Helaas hangen ze liever op het winkelcentrum terhoogte bij Keizerswaard, of zitten ze in de zon in een park.
Terwijl ze hier binnen in de wijken totaal niet komen, hoewel ik heb ze sinds het bestaan hier een keer of vier gezien, en daar zit dit jaar nog niet eens bij, dus vragen de bewoners van de Vruchtentuin en omgeving zich af of ze wel bestaan, de stadswachten.
Dus, hebben de bewoners van de Vruchtentuin toch wel een kleine tip voor de stadswachten, kom tussen vijf uur s’middags en 7 uur s’avonds, want dan komen alle pizzaboeren, shoarma leveranciers en belegde broodjes koeriers hier voorbij vliegen, kunnen we direct de staatskas van de gemeente Rotterdam spekken.
Misschien is het ook handig om eens een praatje te maken met de ondernemers die de scooters op pad sturen.

Nieuw Riool voor Tuinenhoven

Nieuw Riool voor Tuinenhoven

One Response to Bestaan ze wel, stadswachten

  1. Pingback: Het grote weblog jaaroverzicht – W.A. van der Steen