Paarse Heide
Paarse Heide

Boswandeling met bestemming onbekend

Als ik iets heerlijk vindt om te doen, is het wel een boswandeling maken waar de bestemming het grote onbekende is, zo ook de wandeling van 1 September 2023.

Boswandeling voelde als alleen op de wereld

Nu de zomervakantie voorbij is, de scholen weer zijn begonnen en men weer aan het werk is, is het op de Veluwe heerlijk vertoeven.
Op het moment dat je daar de eerste stappen op zet, voel je jezelf een beetje als een Remy, je weet het wel “Alleen op de wereld”.

Zo ook vandaag, wat tijdens de wandeling was het enorm rustig op die prachtige Veluwe, de serene rust die er heerste was gewoon een welkome aanwinst.
Als ik over de gehele dag een kleine vijftig mensen ben tegengekomen is het veel, overigens waren deze mensen voornamelijk pensionado’s die er ook duidelijk waren om te genieten van diezelfde rust als waar ik voor kwam

Het voordeel van die enorme rust is wel dat de dieren vaker zich laten zien, en over de gehele dag genomen kan ik voorzichtig de balans op maken en melden dat ik in totaal één eekhoorn heb gezien, twee wilde zwijnen, en drie reeën.
Geen verkeerde score voor zomaar een vrijdag.

Mijn navigatie knobbel liet mij af en toe in de steek

Iedereen die mij ook maar een heel klein beetje ken, weet dat dat ik altijd wel de weg weet te vinden, en daar uitkomt waar ik wil.
Echter vandaag liep het niet zo heel lekker, ten eerste kwam ik na een half uurtje uit op de bosrand bij een wijk in Ede.
En dat probeer ik altijd te vermijden, want in de nabije omgeving van een woongebied laten vaak de mensen hun hond uit.

Ook later tijdens de wandeling verliep niet helemaal zoals gepland, want ook al probeerde ik het te vermijden, op een één of andere manier kwam ik toch uit bij de boerderij “Mossel” waar ze overigens heerlijke appeltaart hebben.
Omdat ik hoog nodig naar het toilet moest ben ik er toch maar even op bezoek gegaan.

Na de appeltaart en koffie te hebben genuttigd zette ik de wandeling voor, en liep de boerderij af, normaal gesproken loop ik dan rechtdoor, ni pakte ik direct het eerste de beste pad rechts.
En geloof me als ik zeg dat ik al meer dan 20 jaar daar kom, dit pad hebben we nooit genomen, en voor nu was het een hele mooie route wat uitkwam op planken wambuis.
Schitterende heide, heuvels en natuurlijk de overige vegetatie, ja het stuk was echt om te genieten met als klapstuk een uitkijk post over die mooie paarse heide.

Paarse Heide
Paarse Heide

Eindbestemming is anders dan ik mij had voorgesteld

Oké ik had vastgesteld voor mezelf om eens een andere eindbestemming te nemen dan Otterlo of Wolfheze.
Na een tijd te hebben gewandeld kwam ik een bord tegen met daar op “Bunderkamp”. en laten we eerlijk wezen dat is geen goed teken.
Nu vraagt u zich af waarom dit geen goed teken is, wel de “Bunderkamp” ligt namelijk in de gemeente..Wolfheze.

Gezien het tijdstip, en het aantal uur dat ik al had afgelegd, besloot ik toch maar om Wolfheze aan te gaan houden.
Want na bijna zes uur wandelen begonnen mijn voeten toch wat te protesteren, dus was het een vrij logisch besluit op dat moment.
Achteraf gezien kwam er bijna nog drie kilometer bij voor ik op de trein kon stappen.

Boswandeling op de veluwe, drinkplaats voor dieren
Boswandeling op de veluwe, drinkplaats voor dieren

Wat mij opviel tijdens de wandeling

Vrijdag 1 September, volgens de geleerde de start van de herfst, en hoewel de heide al lekker paars was, was er nog maar weinig te zien van de herfstkleuren.
En grappig, want het had de laatste tijd redelijk wat geregend, maar het aantal paddenstoelen was toch wel minimaal te noemen.

Elke keer als ik over de veluwe heen loop, is er altijd wel iets waar defensie mee bezig is, een oefening met helikopters, een groep soldaten die aan het oefenen is om een tentenkamp op te bouwen.
Vandaag letterlijk maar één auto gezien van defensie, en verder helemaal niets, werkelijk geen enkele oefening gespot

Een heerlijke dag gehad. hoewel deze niet verliep zoals gepland

Het weer was goed, niet te warm, niet te koud, geen regen, maar helaas ook geen waterig zonnetje, was het toch een dag om nooit meer te vergeten.
De wandeling op zich was zeer goed te doen, en zeker voor herhaling vatbaar, en dat zal zeker gebeuren.
Kortom, binnenkort zal er weer een boswandeling gaan plaatsvinden, hopelijk zijn er dan nog meer herfstkleuren te zien.

Serene rust in het bos
Serene rust in het bos

Laat je mening achter