W.A. van der Steen

Alles wat mij bezig houd

De dag na België, maar Turkije dan?

Plaatste ik gisteren over de aanslagen in België, waar 30 mensen helaas de dood vonden, en meer dan 200 gewonden.
En hoe raar het ook klink, een aantal mensen voelt zich na deze publicatie gepasseerd.

Maar Turkije dan?

Zowel op straat, als via facebook en twitter werd ik door verschillende mensen aangesproken waarom ik geen aandacht besteed aan aanslagen in Turkije.
Een veel gehoorde opmerking was dan ook, “we horen zeker niet bij de EU, dus is het niet belangrijk genoeg”.
En als je goed nadenk, dan hebben deze mensen een punt, want waarom staan we met z’n allen wel achter de slachtoffers van aanslagen binnen de Europeese grenzen en laten we de turkse gemeenschap links liggen.

En toch, aanslagen in turkije leveren helaas ook enorm veel slachtoffers op, neem 17 Februari een aanslag in Ankara.
Daar ontplofte één autobom midden in het regeringscentrum, en nog wel in de buurt van een militair complex.
Deze ene autobom bracht maar liefst 28 doden, voor bijna dat zelfde aantal slachtoffers hadden de terroristen in Brussel twee bommen nodig.

Een recentere aanslag ook in Ankara en wel op 13 Maart jongstleden, ook maar één bom, maar ook hier veel dodelijke slachtoffers, 37 om precies te zijn.
Twee bommen in Ankara, het zelfde aantal als in België maar met het aantal slachtoffers in Turkije ligt dan op 85, ja u leest het goed 85 dodelijke slachtoffers.

Misstanden rond Turkije

Rond Turkije zijn nogal wat misstanden, want in tegenstelling tot veel mensen denken behoort Turkije niet tot het midden oosten.
Turkije is niet te vergelijken met Syrië of Irak, hoewel het toch moslimland is.
Zoals zoveel mensen denken, behoort het land niet tot een oorlogsgebied, en is het bij heel veel Nederlanders zelfs een favoriet vakantieland.
Maar berichten over de inname van een krant door Erdogan helpt natuurlijk ook niet echt mee om een positief beeld te krijgen van dit land.
Ankara is zelfs een hele moderne stad, net zoals Brussel, Parijs en Amsterdam, het leven bruist er.

En toch staan we niet achter Turkije, waarom niet?

De berichten vanuit Turkije worden hier in Nederland maar zeer klein in de media gebracht, nieuwssites en omroepen besteden maar betrekkelijk weinig aandacht aan aanslagen in Turkije.
Zo zal het land het moeten doen met hooguit 2 minuten aandacht in de media, terwijl Parijs en Brussel dagelijks elke stap en elk onderzoek breed wordt uitgemeten.

Waarom, zijn het dan geen mensen die omkomen in Ankara, voelt de turkse gemeenschap in Nederland geen pijn als er weer een autobom ontploft in hun geboorte land.
Ook de Nederlandse turken hebben ook gewoon familie en vrienden in turkije zitten, die waarschijnlijk nog vaker de pijn voelen dan wij in europa.

En weet je, mijn vrienden hebben gelijk, het wordt tijd dat we nu ook eens massaal stil staan bij de aanslagen daar hoe ver dit ook mag zijn.
Maar weet je, elk dodelijk slachtoffer na een aanslag waar ook ter wereld is er één te veel.

Aanslag in Turkije

Aanslag in Turkije