We gaan er van uit dat we LibreOffice hebben geïnstalleerd, en dan willen we natuurlijk dat we alles basis instellingen in één keer goed instellen.
Basis instellingen van LibreOffice
In dit artikel kunnen we onze LibreOffice installatie, instellen aan onze wensen.
Denk hierbij aan het lettertype, de grote van het lettertype, de plaats waar we onze bestanden willen opslaan, en nog veel meer.
Kortom, tijd om de basis instellingen van LibreOffice goed te gaan zetten.
Als we LibreOffice opstarten, vinden we in het menu Extra – Opties, als we deze aanklikken, zien we als eerste de ruimte voor de gebruikersgegevens.
In dit scherm kun je bijvoorbeeld een bedrijfsnaam zetten, maar ook je privé gegevens, vooral handig als je met meerdere mensen documenten opslaat op bijvoorbeeld een netwerk, zo weet je exact welk document van jou is.
Het is overigens niet verplicht dit in te vullen, dus mocht je dit over willen slaan, is er geen nood aan de man.

De optie algemeen
Zoals de optie eigenlijk al aan geeft, staan hier wat algemene zaken in, denk aan de uitgebreide help functie die LibreOffice kan bieden, vooral ideaal als men nog niet echt bekend is met het pakket.
Dialoogvensters van LibreOffice gebruiken
Bijna elk besturingssysteem heeft zijn eigen schermen voor het opslaan en openen van bestanden.
LibreOffice heeft eigen dialoogvensters ingebouwd.
De rede voor deze optie is dat we zo een uniforme standaard krijgen onder elk besturingssysteem, kortom het uiterlijk is bijna het zelfde onder Windows, maar ook Linux en Mac OS.
Documentstatus instellen
Een handige optie waar ik zelf nog wel eens gebruik van maak.
Stel u heeft een document aangemaakt, elke keer dat u het afsluit na dat deze is uitgeprint, wordt de datum van afdruk geregistreerd.
Vinden er wijzigingen plaats in het document en wordt deze opnieuw opgeslagen, dan wordt de vraag gesteld of u deze op wilt slaan, ook als er niets gewijzigd is.
Jaartallen, ofwel de datumnotatie
Binnen LibreOffice kunnen we aangeven hoe we voornamelijk de jaartallen willen afbeelden.
Deze functie is in het leven geroepen om bijvoorbeeld 01-01-1930 om te zetten naar 01-01-30, of juist andersom.
Persoonlijk ben ik van de datumnotatie met in het jaartal van vier cijfers.
Datagebruik verzamelen ter verbetering van LibreOffice
Veel mensen zijn huiverig voor het laten verzamelen van gegevens omtrent software pakketten, vele mensen zetten dit als één van de eerste opties uit, en voeren vaak aan dat dit is vanwege de angst voor het verzenden van privé gegevens.
Echter deze opties verzend gegevens over de acties die u doet, denk aan het regelmatig gebruik maken van de printopdrachten, want hoe lang is een gemiddelde gebruiker in dit scherm bezig?
Met de dataverzameling kunnen de ontwikkelaars van LibreOffice een nieuw scherm ontwikkelen voor het afdrukken van uw documenten, waardoor u dan sneller kunt gaan printen.
Inhoud van de documenten zelf zal niet worden door gezonden naar het ontwikkelteam.
Paden instellen voor onzen documenten
Het gaat te ver om elke optie afzonderlijk te bespreken, en voor de thuisgebruiker is dat ook niet echt nodig, dus slaan we een aantal opties en gaan direct door naar het installen van de paden.
Hier kunnen we namelijk aangeven waar we onze documenten standaard willen opslaan.
LibreOffice zal dan standaard naar dat pad toe gaan, en dan niet alleen tijdens het opslaan, maar ook bij het openen van uw eerder gemaakte documenten.
Lekker makkelijk dus, want zo hoeft u niet telkens opnieuw te zoeken waar u uw bestanden had opgeslagen,
Over het algemeen kunt u deze instellingen laten staan zoals ze standaard zijn, echter kunt u bijvoorbeeld ook uw eigen plaatjes of foto’s aan deze lijst toevoegen.
En dat maakt het werken met LibreOffice niet alleen gemakkelijker, maar zeker ook sneller.
Kortom, aanpassen naar eigen behoefte, en dus in uw voordeel.
LibreOffice en Lettertypes
Eigenlijk zou je hier veelal een standaard lettertype moeten instellen, inclusief de grote van het lettertype.
LibreOffice gebruikt dit scherm toch voor iets wat we eigenlijk niet zouden verwachten, maar als je goed nadenkt wel logisch is.
LibreOffice is op vrijwel elk besturingssysteem te gebruiken, en zo heeft elk besturingssysteem zijn eigen lettertype.
Echter is het vrij standaard om bijvoorbeeld in een brief een standaard lettertype te gebruiken, in dit scherm kunnen we dus aangeven dat een lettertype vervangen dient te worden door een ander gelijkwaardig lettertype om de zelfde inhoud te creëren.
Enorm handig dus, echter over het algemeen past LibreOffice de installatie al aan, en selecteert deze het standaard lettertype al vooraf, het gaat voornamelijk om de lettertypes die u zelf gebruikt, deze ook te kunnen gebruiken op andere besturingssystemen.
Tot slot
Nu we een klein beetje onze LibreOffice installatie naar onze hand hebben kunnen zetten met de meest gebruikte opties kunnen we eindelijk gaan beginnen met het maken van onze eigen documenten.
En we beseffen dat er nog talloze opties te vinden zijn, echter zijn deze voor ons vele malen minder van belang voor ons.
Natuurlijk staat u vrij om daar wijzigingen aan te brengen, echter geschied dit geheel op eigen risico.
Je moet inloggen om een reactie te plaatsen.