dexamethason

Dexamethason verhoogd om druk te verlagen

Breadcrumb Navigation

Om de druk in het hoofd in het hoofd niet te veel op te laten lopen, is vandaag de dexamethason met 8 mg verhoogd en dat moet de ontstane hoofdpijn wegnemen.

Dexamethason verhoogd

De afgelopen dagen waren niet een van de beste dagen voor Mirande, ondanks de dexamethason die haar verlichting had moeten gaan geven.
Zo begon ze vanaf het weekend te klagen over hoofdpijn en dit lag op de schaal van 1 tot 10 tot vandaag op 2.
Toen ze wakker werd bleek ze een zodanige hoofdpijn te hebben dat het een cijfer 5 had, niet veel later werd het een acht, overigens wel een magere acht, maar er zat jammerlijk wel een stijgende lijn in.

Ook begon ze deze ochtend weer met overgeven, met voornamelijk maagzuur en de net toegediende medicijnen hadden dus weinig effect.
Die hadden dus totaal geen werking gehad omdat ze deze dus had uitgekotst, tijd om wederom de huisarts erbij te roepen, die dan ook tijdens zijn bezoek ronde kwam.

Na een goed gesprek met deze man, kwam hij tot de conclusie dat de dexamethason moest worden verhoogd.
Gebruikte ze eerst 16mg per dag, wordt dan nu 24mg per dag, een flinke verhoging dus, zeg maar gerust bijna een verdubbeling.

Wat doet dexamethason?

Het medicijn dexamethason zorgt er voor dat het opgehoopte vocht rond de hersentumoren wordt afgevoerd naar elders in het lichaam.
Door het afvoeren van het vocht krijgt het hersenweefsel meer ruimte, en zal de hoofdpijn redelijkerwijs moeten afnemen tot een acceptabel nivo.
Op deze manier kan worden voorkomen dat Mirande neurologische uitval verschijnselen krijgt, ook de misselijkheid zal hierdoor afnemen, want als ze eet, blijft ze toch redelijk op krachten en dat is toch echt wat ze nodig heeft.
Dexametheson is dus in dit geval een tijdelijk wonder middel, en op dit moment heeft ze er baat bij.

Een van de bijverschijnselen die ze heeft is dat haar gezicht enorm is opgeblazen, het lijkt wel of het vocht zich juist daar allemaal ophoopt.
Ze voelt zich daar door onzeker rond haar uiterlijk, en dat maakt het er voor haar niet gemakkelijker op, zeker niet als er bezoek is voor haar, het geeft haar het gevoel dat iedereen naar haar hoofd staat te kijken.
Nee, een nare bijwerking voor haar, maar helaas onvermijdelijk, en helaas broodnodig om de pijn voor haar te verzachten, het is iets wat mij persoonlijk raakt haar zo te zien liggen.

Wat als dit niet helpt?

Binnen de schedel is natuurlijk maar beperkt ruimte, de schedel is niet flexibel dus loop je het risico dat de druk, en dus de pijn enorm zal toenemen met alle gevolgen van dien.
De hoofdpijn zal dan niet meer afnemen, en bepaalde zenuwen zullen worden afgekneld waardoor er uitval zal plaats vinden in het lichaam, denk aan de nieren, de lever en andere organen, maar ook benen en armen.
Zodra we op dat punt zijn zal men over gaan tot het verhogen van de morfine, eerst met zwaardere pleisters, later eventueel met een pomp of een injectie, maar laten we hopen dat dit nog een lange tijd zal gaan duren.
Dit is dan echte pijn bestrijding, van kwaliteit van leven is dan totaal geen sprake meer en zal hoe hard het ook klinkt de dood met de dag zo niet de uren dichterbij komen, en laten we bidden dat deze dag nog ver weg is.

Gelukkig zijn we nog niet zover, en trek ik en de huisarts alles uit de kast om het Mirande zo aangenaam mogelijk te maken en nog te genieten van alles wat nog mogelijk is in haar nog veel te korte resterende leven.

dexamethason
dexamethason
%d bloggers liken dit: