In de nalatenschap vandaag de Nederlandse popicoon uit de muziekwereld Henny Vrienten, een grootheid met vele gezichten, maar een enorme grote stempel heeft gezet op de Nederlandse muziek geschiedenis.
Doe Maar Henny Vrienten
Na de zomerstop van Allin-Music zat ik met het probleem welke artiest ik eerst zou gaan behandelen in het programma de Nalatenschap.
Al snel viel mij keuze op Henny Vrienten, die ik heb leren kennen als de frontman en bassist van de formatie Doe Maar.
En vandaag ga ik dan ook uitgebreid stil staan bij zijn leven en vooral wat hij voor de muziek heeft betekend.
Op 27 Juli 1948 word in Hilvarenbeek Hendrikus Cornelis Jacoba Vrienten geboren, in Hilvarenbeek woonde hij tot zijn achtste levensjaar.
Het gezin verhuisde naar Tilburg waar hij gitaar leerde spelen bij een muziekkant en muziekhandelaar, Jo Bill Coolen.
Henny begon begin jaren 60 te spelen bij verschillende bandjes en beatgroepen, één daar van was Les Crushes.
Henny Vrienten begon ook een andere kant van zich zelf te ontdekken, het schrijven van liedjes, waar hij in de jaren 70 mee begon.
Hij zag daar brood in, en begon te schrijven voor andere artiesten, en niet alleen in het Nederlands, maar Engels was ook niet vreemd voor hem.
Zo schreef hij voor The Cats, ‘We wish you a merry Christmas‘.
In 1974 bracht hij onder de naam, Ruby Carmichael twee singels uit.
Echter werden deze geen groot succes en flopte dan ook, wel besloot de platenmaatschappij het later nog eens te proberen.
Zijn artiesten naam werd veranderd naar Paul Santos, en onder die naam dook hij weer de studio in met een buitenlandse producer die ook had gewerkt aan een album van de Pointer Sisters.
Ook dit album flopte, en critici vonden dan ook dat het album was over geproduceerd, tevens was het zingen in de Engelse taal minder dan het schrijven in die taal.
Henny Vrienten sloot zich aan bij de begeleidingsband van Boudewijn de groot, waar hij kennis maakte met Ernst Jansz.
In 1977 besloten ze een reggae band op te richten, en gaven het de naam The Rumbones mee, en onder die naam maakte ze een eenmalige tournee.
Feitelijk werd hier de basis gelegd voor Doe Maar
Doe Maar in oprichting, en de ondergang
De band Doe Maar bestond al in 1978, maar pas in 1980 werd Henny Vrienten aangetrokken om Piet dekker te vervangen.
Onder Henny groeide de band uit tot één van de populairste bands die Nederland ooit gekend heeft.
De jeugd, voornamelijk meisjes, zongen alle hits van de band mee, denk aan 32 jaar, Nederwiet, Pa, Alles is voorbij, Belle Helene en nog vele andere.
Juist hun succes werd ook hun ondergang.
Fans lagen voor de deur bij Henny en Ernst, kwamen in de verdrukking tijdens concerten, en de bandleden moesten soms hard lopen om hun fans te ontwijken.
In 1984 viel dan ook het doek voor de band, wat zelfs het landelijke nieuws haalde.
Ondertussen probeerde Henny Vrienten het met een soloalbum ‘Geen Ballade’ dit album kwam van de grond af met de hulp van Ernst Jansz, Jan Hendriks, Jan Pijnenburg en Joost Bellefante.
Van af het album Geen Ballade komt ook het nummer Als je wint, een duet met Herman Brood.
De schrijver in Henny Vrienten
Nu Doe Maar verledentijd was, kon hij zich meer focussen op het schrijven van muziek, en niet alleen muziek voor artiesten, maar ook voor films.
Denk aan de film ‘De Prooi’ waar hij onder andere de soundtrack voor schreef, of de film ‘Spoorloos’ en nog een groot aantal andere producties.
Hij vormde samen met Jan Pijnenburg en Joost Bellifante een filmorkest ‘The Magnifficent 7‘ waar ze zelfs mee door de theaters trokken, en een album werd uitgebracht, dit was ondertussen in 1992.
Wat vele niet weten is dat Henny Vrienten ook liedjes schreef voor programma’s voor de jeugd.
Denk aan bijvoorbeeld Sesamstraat en Het klokhuis, dit deed hij in het begin samen met Harry Bannink, toen die in 1999 er mee stopte nam Hennie deze taak volledig op zich, kort er na overleed Harry Bannink.
Doe Maar maakt een comeback
Wat iedereen ooit hoopte gebeurde in 2000, Doe Maar maakte een comeback.
De band dook de studio weer in, en maakte nog een album, Klaar!
De Rotterdamse Ahoy werd gereserveerd en 16 concerten vonden daar plaats.
De fans van weleer waren nu 40’ers, maar konden nog steeds alles teksten mee zingen, ook een DVD van één van de concerten in Ahoy werd uitgebracht.
Doe Maar was herboren, al was het maar van een tijdelijke aard, maar ze wisten met de zelfde passie hun muziek weer ten gehore te brengen.
Na de opleving van Doe Maar richtte Henny zich weer op het schrijven van muziek voor een film, ‘The Discovery of Heaven’
Ook schreef hij voor de verkiezingen van de Tweede Kamer het campagnelied voor de Partij van de Arbeid.
De Musical Ciske de Rat werd op één nummer na volledig door Henny bewerkt.
En daar bleef het niet bij, want voor de musical ‘Petticoat’ waar in Chantal Jansen de hoofdrol speelde, schreef hij maar liefst 24 liedjes.
Deze zelfde musical werd later zelfs bewerkt tot televisieserie.
Het einde naderde voor Henny Vrienten
In 2016 besloten Boudewijn de Groot, George Kooymans (Golden Earring) en Henny Vrienten een trio te vormen, luisterend naar de naam ‘Vreemde Kostgangers’.
Ze maakte een theater tournee door het land, en brachten in 2017 twee albums uit.
In het laatste seizoen van het programma De Wereld Draait Door, speelde Hennie samen met zijn zoon Xander in de kern van de huisband van het programma.
Corona dwong de heren van de Vreemde Kostgangers te stoppen met optreden.
Na de pandemie zou men weer het theater in gaan, echter werd er bij George Kooymans ALS vastgesteld, hierdoor viel voor alle optredens definitief het doek.
Nog een comeback van Doe Maar werd 2021 door de pandemie uitgesteld, later werd deze afgeblazen omdat Henny ziek zou zijn.
Na vele speculaties wat Henny zou mankeren, werd in September 2021 bekend gemaakt dat Henny een traject in zou gaan voor onderzoeken, tenminste zo was de lezing van MoJo Concerts.
Op 25 April 2022 werd Nederland geschokt door het nieuws dat Henny Vrienten op 73 jarige leeftijd was overleden in zijn woning.
En met het overlijden verloor Nederland een groot man, die voor de Nederlandse muziek een grote betekenis heeft gehad, en nog steeds al is het postuum.

Je moet inloggen om een reactie te plaatsen.