Kelderbrand moerbijtuin Rotterdam IJsselmonde
Kelderbrand moerbijtuin Rotterdam IJsselmonde

Kelderbrand aan de moerbeituin

Een kelderbrand aan de Moerbeituin in Rotterdam IJsselmonde zorgde een woensdagmiddag voor een grote rookontwikkeling.

Kelderbrand aan de moerbeituin

De melding van een kelderbrand aan de moerbeituin in Rotterdam IJsselmonde kwam rond tien voor half zes bij de kazerne groene tuin binnen.
Direct rukte een tankautospuit en de ladderwagen uit, werden op pad gestuurd, evenals een tankautospuit van de kazerne Mijnsherenlaan.
Binnen een zeer korte tijd waren de hulpdiensten dan ook ter plaatsen, en kon men aan de bestrijding van de kelderbrand beginnen.

Bij aankomst trof de brandweer inderdaad een rookontwikkeling aan vanuit een van de kelderboxen.
Dit was rede genoeg om de brand op te schalen naar een middel brand, en een groot deel van de flat werd ontruimd door de hulpdiensten.
Vele bewoners keken dus toe vanaf de straat hoe de brandweer de brand te lijf ging, met een aardige hoeveelheid bluswater, gelukkig bracht dat in de woningen zelf geen waterschade met zich mee, alleen mogelijk wat roet- en rook schade.

Zoals bij elk incident doen zich de wildste verhalen de ronde over het ontstaan van de brand, de ene bewoner gooit het op brandstichting, de andere weer op kortsluiting, weer een ander beweerde bij hoog en laag dat een bewoner had zitten sleutelen aan een scooter wat finaal mis was gegaan.
Technisch onderzoek van zowel de brandweer als de politie zal hier een beter inzicht in moeten verschaffen, de woningbouwvereniging zal zich naderhand buigen over het herstel van de schade die de brand mogelijk heeft baangericht.

De brandweer had de kelderbrand snel onder controle, waarna men kon beginnen met het luchten van het trappenhuis waar ook de rook in was gekomen.
Ook in de kelderboxen heeft de brandweer met een grote blower de rook uit het gebouw geblazen.
Bewoners werd geadviseerd hun woning gedurende een tijd goed te luchten, zodat eventuele rook wat in de woning aanwezig kon zijn kon worden afgevoerd.

Bij het binnen rijden van de hulpdiensten, trekken altijd alle mensen de huizen uit, men wil weten wat er aan de hand is, en daarbij loopt de moerbeituin en de hollandstuin dan ook aardig vol met omwonende.
Dit kan in bepaalde gevallen de hulpdienst hinderen in hun werkzaamheden, het is dan ook altijd raadzaam om achter het lint te blijven staan, mits deze gespannen is.
Een ander goed advies, voor als u toch wilt kijken, is het opvolgen van de aanwijzingen van de dienstdoende agenten ter plaatsen.

Mogelijk kortsluiting

Nadat de brandweer de kelderbrand had geblust kon Stedin de stroomvoorziening herstellen in het gebouw.
Mogelijk door kortsluiting werkte de verlichting op de galerij niet meer, de woningbouwvereniging zal de bedrading dus nalopen op eventuele oneffenheden.
Of door de kortsluiting de kelderbrand is ontstaan, is niet duidelijk, wel is de brandweer een onderzoek gestart naar het ontstaan van de brand.

Door de brand is de moerbeituin volledig afgesloten geweest voor al het verkeer, en was alleen toegankelijk voor de hulpdiensten.
Sommige automobilisten hadden hier toch wel wat moeite mee, en maakte mokkend alsnog rechts om keer om een andere route te kiezen.
Scooterrijders probeerde tussen de mensen massa die was toegestroomd, door te rijden, wat gevaarlijke situaties met zich mee bracht.
De politie sprak dan ook deze scooterrijders aan op hun gedrag, bekeuringen zijn hiervoor niet uitgeschreven voor zover bekend.

De politie blokkeerde de weg door hun auto dwars over de weg te plaatsen, waardoor verdere doorgang werd belemmerd voor het overige verkeer.
Persoonlijke ongelukken hebben zich gelukkig niet voor gedaan, de brandweer is ruim anderhalf uur bezig geweest met dit incident, waarna de rust terug keerde in de wijk rond de moerbeituin.

Kelderbrand aan de moerbeituin
Kelderbrand aan de moerbeituin

Laat je mening achter