Voordat we ook maar iets kunnen programmeren, moeten we Lazarus downloaden en installeren, anders valt er weinig te ontdekken.
Lazarus downloaden, maar eerst even dit!
Iedereen kan aan deze gratis online cursus mee doen, of je nu met Windows werkt, linux MacOS of zelfs Android.
Echter zijn er kleine minimale verschillen op de verschillende besturingssystemen, denk aan de hardware, maar ook het aanspreken of opslaan van data.
In deze online cursus werk ik met Windows, en het maakt echter niet uit welke versie van Windows u heeft.
Oké laten we nu de eerste echte stappen gaan zetten om eindelijk eens een start te gaan maken.
Hiervoor dienen we Lazarus te downloaden, en dat doen we niet op deze website maar op de enige echte site van de ontwikkelaars, die vindt u hier.
Eenmaal op de website aangekomen, ziet u al direct een groot aantal opties om te kunnen downloaden.
Maar welke moet u hebben, die vraag gaan we nu beantwoorden.
Welke versie van lazarus moet ik downloaden?
Laten we als eerste beginnen door te vermelden dat de pagina waar u nu op aangekomen bent de laatste stabiele versie staat.
Elke download is dus al uitvoerig getest, en dus veilig te downloaden.
Lazarus downloaden, met zoveel verschillende opties, welke is voor mij bestemd, ik loop ze even met u na.
- Windows 32 en 64 Bits, het voor de meeste mensen de gangbare versie om te gebruiken en op elk Windows systeem wel te gebruiken.
- Windows 32 Bits Add on, deze hebben we niet nodig, maar voegt een aantal extra mogelijkheden toe aan het ontwikkelomgeving.
- Windows 64 Bits, alleen bruikbaar op Windows systemen die een 64 Bits systeem hebben, lager zal niet worden ondersteund
- Windows 64 Bits Add on, zelfde als voor de 32 Bits, niet nodig deze uitbreiding.
- Deb Releases, zijn voor Linux systemen, en hebben zowel een 32 als een 64 bits uitvoering die u kunt gebruiken, wij Windows gebruikers hebben hier dus niets aan.
- RPM Releases, ook voor Linux systemen, en uiteraard ook 32 en 64 bits systemen.
- Mac OS X, ook hier blijven wij van af, en zal alleen maar draaien op computers die een Mac OS besturingssysteem hebben
- Sources, de complete source code van Lazarus zelf, hiermee bent u in staat om de ontwikkelomgeving volledig zelf te programmeren, geen aanrader om te downloaden, maar wel leuk om dit eens te bekijken.
- Overige links zijn voor ons niet echt van belang, en slaan we dus over.
Nu we weten welke downloads er beschikbaar zijn, kunnen we door naar de volgende stap.
Welke versie moet ik downloaden, de 32 of de 64 bits?
Om deze vraag te kunnen betantwoorden is het noodzakelijk om vast te stellen of u uw programma’s ook voor vrienden beschikbaar stelt.
U kunt Misschien wel een 64 Bits Windows versie hebben en dus de 64 bits versie van Lazarus downloaden.
Maar iemand die nog een 32 bits versie van Windows heeft kan uw programma dan dus niet gebruiken.
En zolang we nog in de overgang zitten is het raadzaam om de bovenste download te downloaden.
Voordeel hiervan is dat als we in 32 Bits programmeren, dit ook kunnen gebruiken op een 64 Bits, u hoeft dus geen aparte 32 bits installatie te installeren.
Kortom we kunnen lazarus downloaden en wel de eerste link die we bovenaan zien staan.
Gedownload, nu de installatie
Lazarus downloaden is nog wel het meest simpele van de hele programmeer keten, want als we dat hebben gedaan kunnen we de eerste echte stap zetten, het installeren!
Na het downloaden vinden we het pakket meestal terug in de map downloads (windows).
Door deze map te openen, en de klikken op de bestandsnaam “lazarus-2.2.0-fpc-3.2.2-win32.exe”.
De installatie zal worden gestart, en er wordt ons een aantal vragen gesteld, die we eigenlijk bijna blindelings kunnen beantwoorden.
Het enige wat we zouden kunnen wijzigen is de doel map, maar persoonlijk behoud ik ook deze standaard, dus “C:/lazarus“.
Afhankelijk van de snelheid van uw computer kan de installatie heel snel al klaar zijn, en zijn we in staat om een eerste blik te werpen op het programma zelf.
Lazarus starten, een eerste blik op het programma
De lazarus download, en de installatie is achter de rug, tijd om op onderzoek uit te gaan, en het programma op te starten.
Dit kunnen we doen door op een icoon te klikken op ons bureaublad te klikken met een blauwe tijger.
Als we dubbel klikken op dat icoon dan zal het programma worden gestart, en krijgen we een een groot aantal schermen te zien wat een rommelige indruk geeft, maar geen nood we gaan u het een en ander hier over uitleggen.
Eerste kennismaking van de het programma
Als het programma is gestart, ziet ons scherm er dus uit zoals het bovenstaande, we lopen alle nummers even door en geven u een beknopte uitleg van de functies.
- Het menu, hier kunnen we opslaan, een nieuw project starten, eerdere projecten openen, hulp vinden en nog veel meer functies vinden, het gaat echter te ver om alles hier in één keer te behandelen.
- Deze icoontjes is eigenlijk een beknopte versie van 1, echter zijn alleen de meest gebruikte functies hier in opgenomen, overige functies dient u het normale menu (1.) te gebruiken.
- De Object inspector, alle objecten die wij zullen gaan gebruiken, zoals knoppen, labels, edits enzovoort zullen hier in getoond worden, zo kunt u gemakkelijk een Object terug vinden.
- Properties, elke Object heeft zijn eigen properties, denk aan letter grote, afstand, maar ook een groot gedeelte van het gedrag kunnen we hiermee bepalen.
- De editor, is de ruimte waar het feitelijke programmeren zal plaats vinden, hier typen we dus de code in voor onze toekomstige programma’s.
- Form, het formulier wat het uiterlijk van ons programma zal gaan worden, we kunnen verschillende objecten plaatsen op het form, denk aan knoppen, dropdown menu’s en nog veel meer.
- Berichten, als we ons toekomstige programma gaan omzetten van code naar een echt programma zullen hier de berichten verschijnen met tips, maar ook met foutmeldingen, redelijk belangrijk zou ik dus zeggen
- De objecten, helaas vergeten te nummeren, zijn de objecten, dat zijn alle icoontjes afgebeeld op de verschillende tabbladen onder het menu.
U zult veelvuldig gebruik maken van deze objecten.
Oké, Lazarus downloaden, check!
Lazarus installeren, Check!
En een eerste bezichtiging hebben we ook gedaan, dus check!
De volgende keer gaan we echt op onderzoek uit, en zullen we ons eerste echte programma gaan schrijven, tot die tijd nog even geduld!
Ontdek meer van W.A. van der Steen
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.