Wat is nou beter, Linux Mint of Windows een lastige keuze, maar een begrijpelijke keuze want zijn de verschillen nu echt zo groot?
Linux Mint of Windows, welke moet ik nemen?
Deze vraag komt eigenlijk niet heel erg veel voor, want bijna elke computer of laptop die je koopt staat standaard al Windows op geïnstalleerd.
Toch zijn er mensen die verder kijken dan wat er standaard op een computer staat geïnstalleerd.
En dan komt al snel de vraag, wordt het linux Mint of Windows, maar laten we eerst een verklaring geven waarom ik blijf hameren op Linux Mint, terwijl er nog zat andere distributies zijn.
Denk aan Fedora, CentOS, Arch Linux, Ubuntu en nog vele anderen.
Linux Mint heeft mijn voorkeur
Even heel eerlijk, Linux Mint is een afgeleide van Ubuntu, en maakt dan ook gebruik van de pakketten die Ubuntu aanbied, waarom dan niet direct Ubuntu.
Dat heeft te maken met de zwaarte van beide systemen, persoonlijk vindt ik Linux Mint minder zwaar dan Ubuntu.
Tevens vindt ik het uiterlijk van Ubuntu er niet uitzien, terwijl Linux Mint er wat traditioneler uitziet, een beetje Windows 95/98 uiterlijk.
Het reageert wat vlotter, en ook de scherm opbouw vindt ik wat beter, en nogmaals ze maken gebruik van de Ubuntu pakketten, maar dit zal waarschijnlijk het gevoel zijn.
Linux Mint, zit voor mij wat logischer in elkaar, het werkt lekker soepel en heeft alles wat ik persoonlijk nodig heb, en dat alles bij elkaar is voor mij voldoende om dit te gebruiken.
Bijna alles wat ik nodig heb, is te vinden
Het grote voordeel van Linux Mint is dat bijna 95% van de programma’s er een alternatief is te vinden dat ik ook gebruik binnen Windows.
Waarom gebruik ik dan toch veel meer Windows dan Linux Mint, dat is eigenlijk vrij simpel te verklaren, helaas zijn er bepaalde programma’s nog niet te krijgen onder Linux, of zijn zeer lastig te vinden.
En dan grijp je al snel terug naar het oude vertrouwde Windows, ook omdat je er al zo lang mee werkt weet je alles te vinden.
Voor en nadelen van Windows
Laten we eens de voor en nadelen gaan bekijken van het oude vertrouwde Windows.
De huidige versie Windows 11 stelt aan een computer best wel hoge systeem eisen, en dan hebben we het over de minimale eisen.
Daar naast is Windows in de loop der jaren enorm groot en lomp geworden, en het vreet harddisk ruimte op als of het water is.
En laten we het prijskaartje niet vergeten, hoewel er momenteel op een legale manier ook wel goedkopere licenties te verkrijgen zijn.
Heeft Windows dan alleen maar nadelen, nee er zijn ook vele voordelen te vinden.
Eén van de grote voordelen die er zijn is dat werkelijk alles te vinden is aan programma’s, zo gek dat je het niet kan verzinnen of het is er wel.
Ook de ondersteuning is uitermate goed te noemen, ook voor de geïnstalleerde programma’s zijn er mogelijkheden om een redelijk ingewikkeld probleem op te lossen.
En bijna alles is wel met een paar muisklikken op te lossen, kortom gemak dient op zulke momenten echt de mens.
Voor en nadelen Linux Mint
Laten we beginnen met de nadelen, heb je een probleem dan kom je er met een paar muisklikken echt niet vanaf.
Vrijwel elk probleem dien je via de terminal (prompt) op te lossen, door voor juist een beginner onbegrijpelijke commando’s, nee als we het gaan hebben over gebruiksvriendelijkheid dan scoort Linux zeer slecht.
Een ander nadeel zijn de benamingen, vele menu’s in de programma’s hebben een totaal een andere benaming dan binnen Windows.
En dat is vaak best wel even zoeken, terwijl als je logisch nadenkt de functie meestal op de zelfde plaats zit, je wordt dus door die benamingen op het verkeerde spoor gezet.
Hoewel ik eerder aangaf met het uiterlijk van Linux Mint best wel tevreden was, voelt het wel spartaans aan.
Het is wat minder grafisch, en bij een redelijke belasting van het systeem is de beeldopbouw wat schokkerig, en dat is iets wat Windows weer vele malen minder heeft, daar is meer zorg besteed aan geheugen en processor gebruik.
Gelukkig hebben we ook wat voordelen te vermelden, bijna elke Linux versie is vrij te gebruiken, dus geen dure licenties.
Opzoeken, downloaden en installeren maar zonder dat het ook maar een euro heeft gekost.
En dat geld ook voor de programma’s, neem een office pakket, die van Microsoft hangt gewoon een flink prijskaartje aan, terwijl Libre Office helemaal gratis is, en o ja er is ook een gratis Windows versie te verkrijgen.
PhotoShop werkt enorm goed binnen Windows, zolang de bankpas maar trek, binnen Linux hebben we een heel mooi alternatief, genaamd ‘DarkTable‘, oké is lang niet zo goed als zijn dure broer, maar voldoet voor de meeste wel.
En zo zijn er nog vele voordelen op te noemen, die het gebruik van een Linux rechtvaardigen.
Dus welke wordt het nou?
Langzaam maar zeker gaat Linux Mint voor mij toch wel een grotere rol spelen, en op een zeker moment Windows vervangen.
Echter is het nog niet zover, en zal ik beide systemen nog steeds gebruiken, naast elkaar in een dual boot optie.
Dus wordt het Linux Mint of Windows, ik weet het echt nog niet, die keuze is voorlopig nog steeds aan u.
Ontdek meer van W.A. van der Steen
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.