Stoppen met roken
Stoppen met roken

Stoppen met roken, begint vandaag

Meestal op één januari stopt men met roken, als goede voornemen, ik kies er voor om op 26 Mei te stoppen met roken, en dat is dus vandaag.

Stoppen met roken hoe dan?

Na bijna 30 jaar te hebben gerookt, heb ik onlangs besloten om te stoppen met roken.
Ja vrienden, jullie lezen het goed, ik stop met roken, want vandaag heb ik om half negen een afspraak staan bij de huisarts voor een gesprek hier over.
En start ik dus met het stoppen met roken, een leuke woordspeling trouwens, ‘starten met stoppen’.

De komende tijd zal ik hier met grote regelmaat verslagen schrijven over deze poging, over hoe ik me voel, wat ik gebruik tijdens deze stop poging, en welke hobbels en tegenslagen zal tegenkomen.
Deze verslagen kunnen per dag zijn, maar misschien ook wel per week, in mijn beleving zul je jezelf moeten bezig hoeden, jezelf moeten afleiden om het verlangen naar die peuk te doen vergeten.

Zoals gezegd, dus vandaag de eerste stap ‘stoppen met roken’, en die begin ik bij de huisarts, en waarom bij de huisarts, omdat ik wil dat dit zal gaan slagen, en dat kan alleen met het in mijn ogen het juiste advies over de te bewandelen weg, ofwel het traject wat men moet gaan volgen.

Waarom ben ik ooit gaan roken?

Om te kunnen stoppen met roken, dien je eerst te roken, gelukkig doe ik dat al een kleine 30 jaar dus die ervaring heb ik dan wel weer.
Op het gebied van roken ben ik dan wel een ervaringsdeskundige, zo is het dan ook wel weer.
Echter krijg ik vanuit de omgeving steeds vaker de vraag waarom ik in hemelsnaam ooit ben gaan roken?

Het antwoord is eigenlijk net zo simpel, als het draaien van een peuk, je voelde je eigen toen stoer, en bijkomend aspect was dat mijn beide ouders ook rookte, dus binnen het gezin was dit vrij normaal.
In de jaren ’80 was het vrij normaal dat men rookte, dus waarom ik niet.
En dat was dus eigenlijk de rede dat ik ooit begonnen ben met roken.

Waarom juist nu stoppen met roken

Sinds ik verhuisd ben mag er in de nieuwe woning binnen niet meer gerookt worden.
En om nou te zeggen dat ik voor elke peuk het balkon op moet, zomers is dat geen probleem, dan ben je toch vaker buiten.
Maar in de winter gaat dat toch een totaal ander verhaal worden.

Dus heb ik mezelf de vraag gesteld of het nog wel zinvol is om te blijven roken, als ik er toch niet voor naar buiten wil.
En dat antwoord was gewoon nee, zo simpel is het, en zo liggen de kaarten er voor.

Nog een rede is dat het tegenwoordig steeds onbetaalbaarder wordt, de prijzen van de tabak rijzen de pan uit, iets wat je toch ook aan het denken zet.
En laat ik eerlijk zijn, dat is toch ook wel de grootste drijfveer die er is, het geld wat je weg paft, en op een gegeven moment uitdrukt en het letterlijk en figuurlijk in de prullenbak gooit.

En ja, de gezondheid speelt zeker ook een rol, hoewel ik op dit moment nergens last van heb, ik best nog wel fit ben, gaat je gezondheid, en dus ook je weerstand achteruit.
Dus ben ik van mening dat het ook tijd wordt mijn weerstand een boost te gaan geven, en wat gezonder door het leven te gaan.

Zo alles bij elkaar zijn er voldoende redenen om te stoppen met roken, wat ik straks zal gaan beginnen met een bezoek aan de huisarts, waarvan ik het verslag hier onder zal gaan omschrijven.

Het gesprek met de huisarts

Nu had ik een afspraak staan bij de huisarts, voor begeleiding bij het stoppen met roken.
Dus netjes een afspraak gemaakt voor een één op één gesprek met hem.
Dus in alle vroegte naar de beste man toe, zat er een andere huisarts die ik totaal nog niet gezien had, dus eigenlijk gelijk een rede om elkaar voor te stellen.
Beetje het verhaal verteld wat er de afgelopen jaren de revue was gepasseerd, en over de ziekte van Mirande en haar overlijden.

Nu ik verhuisd ben, en in rustiger vaar water zat, ik het tijd vond om te stoppen.
Natuurlijk kwam ook de vraag hoeveel ik per dag rook, echter heb ik ze nooit geteld want zo boeiend heb ik dat nooit gevonden.

Nou had ik heden ochtend de laatste twee peuken op, en dus geen shag meer in huis, en had voor mezelf dus al besloten geen shag meer te gaan halen.
Echter stelde de huisarts voor om een afspraak te maken bij de begeleider die de hulp gaat bieden bij het stoppen, en of ik in de tussentijd even wil tellen hoeveel ik rook.
Zoals ik al aangaf, was ik door me laatste shag heen, en vroeg hem dus ‘Verwacht u nu echt dat ik wederom shag gaat halen, van uitstel komt over het algemeen afstel‘.

Dat vond hij toch best wel vreemd dat ik zo resoluut wilde stoppen, en gaf als advies om nicotine pleisters te halen bij de lokale drogist.
En zoals je op de onderstaande foto ook zie, ik heb ze daadwerkelijk gehaald, ja stoppen met roken heeft ook een prijskaartje (bijna net zo duur) alleen ga ik over enige tijd toch meer geld over houden.
Overigens heb ik woensdag het eerste gesprek staan met de begeleider, ik ben benieuwd.

Stoppen met roken
Stoppen met roken

Laat je mening achter