bestand opslaan in writer
bestand opslaan in writer

Tekstverwerken in Writer, de basis functies

We gaan tekstverwerken met de module Writer van het pakket LibreOffice, zo gaan we een eerste document aanmaken, en maken we kennis met een aantal standaard functies, leest u mee?

Tekstverwerken in Writer, eerst wat tekst nodig

Nu we willen starten et tekstverwerken in Writer, is het niet zo vreemd dat we ook eerst tekst moeten hebben.
We kunnen dit van een webpagina afhalen, zoals wikipedia, of nog beter we schrijven zelf wat tekst.
Overigens hoeft de inhoud nergens op te slaan, want het gaat er om dat we de basis functies kunnen ontdekken en uitproberen, ik schrijf mijn eigen teksten.

Zodra we Writer starten, zie we een compleet leeg wil vel papier, tenminste dat moet het voorstellen.
Op dat vel papier kunnen we net zoals op een oude typemachine onze teksten gaan verwerken.
Dat zelfde witte vel op ons scherm, is het standaard sjabloon, waar alle randen voor het printen al zijn aangegeven, een standaard lettertype al is vastgelegd, evenals de regelafstand en de witruimte tussen de alinea’s, kortom we kunnen direct beginnen met typen.

Tekstverwerken in writer
Tekstverwerken in writer

Opslaan en openen in writer, wat zijn de mogelijkheden

Nu we wat tekst hebben geschreven, gaan we deze tekst opslaan, zodat we op een later moment deze weer kunnen openen en kunnen door gaan waar we gebleven waren.
Om het document te bewaren, gaan we naar Bestand > Opslaan (Ctrl + S), een scherm wordt geopend, waar we de naam kunnen opgeven die we aan ons document willen mee geven, zodat we deze in de toekomst snel kunnen terug vinden.
Verwerk in de naam ook bijvoorbeeld de titel van het document als onderwerp, dus brief1, brief2 enzovoort is niet aan te raden, maar Brief aan Willem is gemakkelijker te vinden.
Als we dat hebben gedaan, hoeven we alleen nog op Opslaan te klikken, en het bestand wordt op de computer opgeslagen,

bestand opslaan in writer
bestand opslaan in writer

Bestand openen, afdrukken en exporteren

We willen het opgeslagen bestand weer openen om deze verder te bewerken, hiervoor gaan we naar Bestand > Openen (Ctrl + O).
We selecteren het bestand wat we eerder hebben opgeslagen, en kunnen eventueel verder met het document waar we waren gebleven.

Nu het bestand opnieuw is geopend, kunnen we er voor kiezen het bijvoorbeeld ook op te slaan voor Microsoft Word.
Deze heeft namelijk een iets andere indeling dan Writer, maar geen nood, beide pakketten kunnen met elkaars documenten overweg, wat inhoud dat u uw document verder kan verwerken in Word, en andersom.

Het enige wat we moeten doen is tijdens het opslaan niet te kiezen voor het standaard document type, maar voor docx formaat.
Hiermee wordt het bestand dus opgeslagen in een word indeling.

Om het gemaakte document daadwerkelijk op papier te krijgen, dienen we natuurlijk ook een printer te hebben.
Door vervolgens te klikken op Bestand > Afdrukken (Ctrl + P), wordt een apart scherm geopend om je document af te laten drukken.
Vaak kunnen we direct beginnen met afdrukken, echter kunnen we ook een aantal opties mee geven, bijvoorbeeld alleen de oneven pagina’s af te drukken, dubbelzijdig af te drukken (mits de printer het ondersteund) en nog vele andere opties meer.

Een veel gebruikte bestandstype is het PDF / EPUB formaat, dit kunnen we bereiken door Bestand > Exporteren.
Veel al wordt dan de keuze gemaakt voor PDF, met dit bestandsformaat kan men documenten over het internet verspreiden die over het algemeen alleen om te lezen zijn.
Denk aan flyers, aankondigingen enzovoort, maar met PDF kan men ook formulieren maken, die men op de pc of mobiel zou kunnen invullen, een ideaal bestandstype dus.

Het bestandsformaat EPUB wordt over het algemeen gebruikt voor het verspreiden van boeken, inclusief stripboeken.
Het formaat is klein, redelijk interactief en dus gemakkelijk te verspreiden onder je vrienden en of klanten.

Nog even dit over tekstverwerken in writer

Tekstverwerken in writer is eigenlijk heel simpel, en kan je document tot een waar eindproduct maken, met veel grafische mogelijkheden, inclusief een inhoudsopgave, een index, een voorpagina, en tabellen.
Kortom er is veel mogelijk met dit programma, en de komende weken besteden we aandacht aan dit pakket, te beginnen met writer.


Ontdek meer van W.A. van der Steen

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Laat je mening achter