2Pac Tupac Shakur

Tupac Shakur, beter bekend als 2Pac

Breadcrumb Navigation

Vanavond in de nalatenschap, een grootheid die de Rap en R&B op de kaart heeft weten te zetten, we gaan het natuurlijk hebben over Tubac Shakur, die we allemaal kennen als 2Pac.

Het leven van 2Pac

Geboren in East Harlem en kind van twee Black Panther ouders, zijn moeder zat tijdens haar zwangerschap in de gevangenis.
Vlak voor de geboorte werd zij vrijgelaten, dit was om zich voor te bereiden op haar aanstaande bevalling.
Op 16 Juni 1971 werd dan ook geboren Lesane Parisch Crooks, maar al op vrij jonge leeftijd werd zijn naam veranderd naar Tupac Amaru Shakur, vernoemd naar een vrijheidsstrijder van een inca stam.

Terwijl zijn vader in de gevangenis zat voor een gewapende overval, verhuisde Tupac, zijn moeder en zijn zus om verschillende redenen naar Baltimore.
Daar maakte hij kennis met acteren en dansen, iets wat hem wel lag en enorm leuk vond.
Echter verhuisde het gezin naar Oakland, waar hij zeer foute vrienden kreeg.
Ondanks dat hij niet werd veroordeeld, kwam hij met grote regelmaat in aanraking met politie en justitie.

2Pac begint met rappen, op naar het succes

Onder de naam MC New York begon Tupac op 15 jarige leeftijd met rappen, later veranderde hij deze naam naar het welbekende 2Pac.
Hij wist het in korte tijd al redelijk ver te schoppen, want hij wist een gastoptreden te scoren op de EP ‘This is an EP Release’ van de groep Digital Undergroud uit 1991.

Toen hij 20 was, bracht hij zijn eerste soloalbum uit, genaamd 2Pacalypse Now, echter was dit geen groot succes, en al snel werd het album afgedaan als een aanval op de Amerikaanse hypocrisie.
Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z het tweede album van 2Pac verscheen in 1993, en werd een groot succes.
Nummers zoals ‘Keep Ya Head Up‘en ‘I Get Around’ bleken een succes formule te wezen.
Ondertussen wist hij ook een aantal rollen te bemachtigen in enkele films, zo speelde hij in de film ‘Poetic Justice samen met Janet Jackson.

In 1994 raakte 2Pac bij een gewapende overval zwaargewond, hij overleefde maar liefst vijf kogels, waarvan er twee in het hoofd waren gekomen.
En terwijl hij nog aan het revalideren was, werd hij voor deze overval veroordeeld van 1,5 tot 4,5 jaar gevangenisstraf.
Deze straf was niet voor de overval, maar omdat er bewezen werd verklaard dat 2Pac verschillende aanklachten had voor aanranding van een 19 jarige fan.
Bij de aanklachten zat ook verkrachting, echter is dit nooit bewezen, en was op dat punt dan ook vrij gesproken.

Tijdens zijn gevangenisstraf bracht men zijn derde album uit, genaamd ‘Me, Against The World‘.
Dit album werd door het publiek zo goed ontvangen, dat het in de Amerikaanse hitlijsten op de eerste plaats terecht kwam, en daar dan ook vier weken op bleef staan.
Hiermee wist 2Pac de eerste artiest die een nummer één album wist uit te brengen in gevangenschap.
Van dit album werden maar liefst twee miljoen exemplaren verkocht.

Platenlabel koopt 2Pac vrij

Door 1,4 miljoen aan borg te betalen, wist platenbaas Suge Knight van Death Row Records 2Pac uit de gevangenis te krijgen.
Echter zat er wel een addertje onder het gras voor Tupac, want voor zijn vrijlating moest hij wel een contract tekenen om drie albums bij het platenlabel uit te brengen.
Tupac ging hier mee akkoord, en dook de studio in, en maakte weer nieuwe muziek.

2Pac wist via een handige list het contract na te komen, maar wel te verkorten, dit deed hij door een debuutdubbelalbum uit te brengen die de titel droeg ‘All Eyez On Me’.
Death Row Records ging hier mee akkoord en het album ging vervolgens als zoete broodjes over de toonbank.
566.000 exemplaren werden er verkocht, en dat was alleen in de eerste week, tevens staat dit dubbelalbum bekend als de eerste dubbelalbum in de hiphop- en rapgeschiedenis.
Met meer dan 9 miljoen verkochte exemplaren is het ook één van de best verkochte rap-albums wereld wijd.

Noodlot slaat toe

Terwijl 2Pac in het MGM Grand Hotel in Las Vegas naar een bokswedstrijd was wezen kijken naar Mike Tyson, werd hij beschoten, en zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.
Onder meer een long werd bij hem verwijderd, echter mocht dit niet baten, want een week later overleed hij in het ziekenhuis op 25-jarige leeftijd.
Wie de aanslag op zijn leven heeft gepleegd, is nooit bekend geworden, een dader is dan ook nooit gevonden, laat staan veroordeeld.

Ondanks zijn overlijden werd het contract toch nagekomen

The Don Killuminati: The 7 Day Theory‘ kwam twee maanden na zijn dood uit.
Dit album staat bekend als een echte klassieker, en dankt zijn titel omdat het album in zeven dagen klaar was.
Want in drie dagen werden alle teksten geschreven en opgenomen, het afmixen nam in totaal vier dagen in beslag.
Van dit album werden maar liefst 664.000 in de eerste week verkocht.

En dit maakte 2Pac de eerste rapper die in één jaar, twee nummer één albums wist te maken.
In 1998 waren er al zeven miljoen platen verkocht, en dat was alleen in Amerika, wereldwijd waren er dat 28 Miljoen exemplaren die over de toonbank waren gegaan.

De uitzending van 2Pac is te beluisteren op dinsdag 26 september, en zal starten om 19:00 uur bij Allin-Music in het programma ‘De Nalatenschap

Laat je mening achter

%d bloggers liken dit: