Wettelijke schuldsanering
Wijziging in de wettelijke schuldsanering

Wettelijke schuldsanering veranderd vanaf vandaag

De wettelijke schuldsanering is met ingang van vandaag veranderd, en dat heeft heel erg lang geduurd.
We zetten een aantal belangrijke wijzigingen op een rij voor u.

Wettelijke schuldsanering per 1 juli 2023

Het heeft heel lang geduurd, maar uiteindelijk is de wettelijke schuldsanering dan toch echt veranderd per 1 Juli 2023.
De belangrijkste wijziging die is doorgevoerd is de looptijd, deze is terug gebracht van 3 jaar naar 1,5 jaar.
Schuldenaren doorlopen sneller het traject, en kunnen dan dus ook sneller aan een schuldvrije toekomst beginnen, en dat zal voor de schuldenaar een enorme vooruitgang wezen, niet alleen financieel maar ook qua gezondheid.

Echter, kan het zijn dat door omstandigheden, bijvoorbeeld de schuldenaar wordt werkeloos en raakt een deel van het inkomen kwijt, kan er om een langere periode worden gevraagd.
Dat kan voor mensen die gebruik maken van deze regeling, toch een flinke domper wezen, en zorgen voor een demotivatie.

Nadat de rechter een uitspraak had gedaan voor een WSNP traject, werd er pas na de uitspraak begonnen.
Met de wijziging in de wettelijke schuldsanering is dit veranderd, de regeling start eigenlijk al bij het opstarten van het minnelijke traject.
Wel wordt er verwacht dat gedurende periode door de schuldenaar een maximale inzet wordt verwacht, en dus wordt afgelost aan alle schuldeisers.

Het tienjaarstermijn van schulden vervalt, in de oude situatie was het zo dat mensen die binnen 10 jaar na een WSNP traject opnieuw in de schulden kwamen uitgesloten waren van de wettelijke schuldsanering.
Met het vervallen van dit tienjaarstermijn kunnen mensen eerder geholpen worden bij hun problemen.

Nog een termijn wat is aangepast is wanneer de schuldenaar ter goede trouw moet zijn geweest bij het laten ontstaan of het niet betalen van rekeningen van schulden.
Ter goede trouw wil zeggen dat u niet moedwillig door bijvoorbeeld gokken, of verkeerde aankopen, denk aan aandelen of zo, u zich zelf in de nesten heeft gewerkt.
Dit termijn was vijf jaar, en is met twee jaar verkort, en is vanaf 1 Juli dus 3 jaar.

Voordeel voor de schuldenaar, nadeel voor de schuldeiser

Met het verkorten van de wettelijke schuldenregeling zijn de schuldenaren eerder schulden vrij, maar er zit ook wel een kanttekening aan.
Schuldeisers zullen dus vanaf vandaag dus veel minder terug gaan krijgen. zeker als er beroep wordt gedaan op het ontbreken van aflossingsruimte.

Wel wordt er gehoopt dat schuldeisers zich meer gaan inzetten om te voorkomen of het beperken van schulden.
De kans bestaat ook dat ze zich harder zullen gaan opstellen naar de schuldenaar en zo snel als het maar kan zullen gaan innen.
En daarmee kunnen de kosten fors oplopen voor de schuldenaar, aan boetes en andere kosten, denk aan gerechtelijke kosten.
De schuld kan dus zomaar verdubbelen, of zelfs nog hoger.

Met de halvering van de trajecten hoopt men in bepaalde situaties het minnelijk traject te kunnen overslaan, hierdoor kan meer ruimte ontstaan voor mensen die ook hulp nodig hebben.
Kortom men bestrijd op deze manier de wachtlijsten die in de loop der jaren zijn ontstaan, waardoor mensen dan ook sneller geholpen kunnen gaan worden.

Afijn, de wettelijke schuldsanering is op de schop gegaan, en dat mag best wel goed nieuws te noemen zijn, voor u dus schuldenaar.
Ondanks dat het met de helft is ingekort, blijft het dan toch echt wel 1,5 jaar afzien en de maximale inzet vragen van de schuldenaar, en dat kan best wel een bittere pil zijn voor veel mensen.
En dat betekend toch anderhalf jaar moeten zien rond te komen van het minimale, en dat is met de huidige inflatie toch wel een uitdaging te noemen.
Nu nog wat doen aan die hoge boetes die worden opgelegd door het te laat, te betalen van de achterstallige betalingen.

Wettelijke schuldsanering
Wijziging in de wettelijke schuldsanering

Laat je mening achter