whitney houston
whitney houston

Whitney Houston, zong zich naar de top

Vandaag is zangeres Whitney Houston die de avond van ons programma ‘De Nalatenschap’ gaat vullen met haar muziek en gouden stem.

Whitney Houston, haar jeugd

Whitney Elizabeth Houston werd geboren op 9 augustus 1963 in Newark, New Jersey, als het tweede kind van John en Cissy Houston.
Ze kwam uit een muzikale familie, waar haar moeder een gevierde gospelzangeres was, haar vader in de entertainmentindustrie werkte en haar neven Dionne Warwick en Dee Dee Warwick ook bekende zangers waren.

Whitney’s muzikale talenten werden al op jonge leeftijd opgemerkt, en ze begon al snel te zingen in het kerkkoor van New Hope Baptist Church.
Haar uitzonderlijke stem viel op, en op 15-jarige leeftijd werd ze al achtergrondzangeres voor artiesten als Chaka Khan en Lou Rawls.
Haar ster rees snel in de muziekwereld.

In 1983, op 19-jarige leeftijd, tekende Whitney een platencontract bij Arista Records, onder de hoede van de legendarische Clive Davis.
Haar zelf getitelde debuutalbum, “Whitney Houston”, werd uitgebracht in 1985 en werd een enorme hit. Het album bevatte hits als “Saving All My Love for You” en “How Will I Know”, en het vestigde Houston als een kracht om rekening mee te houden in de muziekindustrie.

Haar gouden stem bracht haar aan de top

Whitney’s ongelooflijke vocale bereik, techniek en emotionele diepgang in haar uitvoeringen maakten haar uniek.
Ze brak barrières als een Afro-Amerikaanse vrouw in de popmuziekwereld en vestigde zich als een van de grootste zangeressen van haar generatie.

Haar tweede album, “Whitney” (1987), bevestigde haar status als een superster en bevatte nummers als “I Wanna Dance with Somebody (Who Loves Me)” en “Didn’t We Almost Have It All”.
Het album werd het eerste album van een vrouwelijke artiest dat debuteerde op nummer één in de Verenigde Staten.

Naast haar muzikale succes begon Houston ook een acteercarrière.
Haar filmdebuut kwam met “The Bodyguard” (1992), waarin ze tegenover Kevin Costner speelde.
Het bijbehorende soundtrackalbum bevatte de iconische single “I Will Always Love You”, geschreven door Dolly Parton.
Het nummer werd een wereldwijd fenomeen en is een van de best verkochte singles aller tijden.

Ondanks haar professionele triomfen ervoer Whitney Houston persoonlijke uitdagingen.
In 1992 trouwde ze met zanger Bobby Brown, wat leidde tot intense media-aandacht en speculatie over hun tumultueuze relatie.
Het paar kreeg een dochter, Bobbi Kristina, maar hun huwelijk eindigde in 2007 na veelvuldige geruchten over drugsmisbruik en wangedrag.

In de late jaren 90 en 2000 bleef Houston muziek uitbrengen, waaronder albums als “My Love Is Your Love” (1998) en “Just Whitney” (2002).
Hoewel ze nog steeds succesvol was, waren deze latere jaren getekend door haar persoonlijke problemen, waaronder openbare incidenten en juridische kwesties.

De gezondheid van Whitney Houston had zwaar te lijden

Whitney Houston’s gezondheid verslechterde als gevolg van langdurig drugsmisbruik, en haar eens zo krachtige stem werd aangetast.
Ze probeerde meerdere keren af te kicken, maar slaagde er niet in om volledig van haar verslaving af te komen.

Op 11 februari 2012 werd Whitney Houston dood aangetroffen in haar hotelkamer in het Beverly Hilton Hotel in Beverly Hills, slechts enkele uren voor een pre-Grammy Awards-feest.
Haar dood werd later officieel vastgesteld als verdrinking in het bad, met hartaandoeningen en drugsgebruik als bijdragende factoren.

Whitney Houston’s overlijden schokte de wereld en bracht een golf van verdriet teweeg.
Haar begrafenis werd bijgewoond door familie, vrienden en collega-artiesten, en haar nalatenschap werd geëerd in talloze eerbetuigingen.

Haar invloed blijft voortleven in de muziek die ze achterliet en in de levens die ze heeft geraakt.
Ze wordt herinnerd als een van de grootste zangeressen aller tijden, met een stem die emoties kon doorgronden en harten kon raken.
Ondanks de persoonlijke strijd die haar leven tekende, zal Whitney Houston altijd worden herinnerd als een icoon die de muziekwereld heeft veranderd met haar unieke talent en onuitwisbare bijdrage.

Whitney Houston zal worden behandeld op dinsdag 23 Januari 2024, en wel bij Allin-Music in het programma ‘De Nalatenschap’ deze start om 19:00 uur.

whitney houston
whitney houston

Laat je mening achter