W.A. van der Steen

Alles wat mij bezig houd

Windows 10 gratis updates in ruil voor jou privacy

Gisteren was het zover, Windows 10 werd massaal gedownload.
De servers in Redmond stonden te roken, en konden op bepaalde momenten de downloads bijna niet meer aan, hierdoor werd het activeren van de gratis Windows versie bijna onmogelijk.
Gelukkig is het bij vele toch gelukt, en is vrijwel iedereen met een legitime Windows versie van af Windows 7, weer een versie rijker.
Het scherm ziet er gelikt uit, en lijkt sterk op die van Windows 7, het menu heeft weer veel weg van Windows 8 / 8.1, erg mooi natuurlijk.

Toch wel mooi z’n upgrade, toch begint er steeds meer duidelijk te worden waarom een Windows 10 een weggevertje is, want Microsoft wil enorm veel gaan verdienen aan jou privacy gevoelige gegevens.
Tijd om eens een blik te werpen onder de motorkap van Windows 10, en of we deze privacy gevoelige informatie wat beter kunnen gaan beschermen.

Je heb er vast wel eens van gehoord, Cortana een handige hulp functie die Microsoft in Windows 10

heeft gebouwd.
Zij gaat je helpen beter te zoeken, door vooruit te denken, nou ja virtueel dan, maar hoe denkt Cortana aan deze wijsheid te komen, juist door getypte tekst, maar ook gesproken tekst te verzenden naar Microsoft.
Maar niet alleen die gegevens worden daar naar toe verzonden, ook het adressenboek van je mailclient, en of je nu toestemming geeft of niet, elk adres wordt door verzonden.
Gelukkig is Cortana nog niet in de Nederlandse versie aanwezig, maar dat is een kwestie van tijd.

Met Windows 10 is een doorgewinterde internetter ook niet echt veilig binnen Windows 10.

Privacy beter beschermen

Privacy beter beschermen

Enekel jaren geleden heeft Microsoft Smarscreen geintroduceert die een veiligheidsanalyze maakt van de bezochte websites, en dat kan alleen gebeuren als al deze website gegevens van jou door te zenden naar Redmond.

Natuurlijk is dit nog maar een hele kleine greep van wat Microsoft met jou gegevens doet, dit alles om nog gerichter de gebruiker te bestoken met ongewenste reclame, niet voor niets verwacht Microsoft dat deze inkomsten zullen stijgen.

Gelukkig kunnen we het één en ander tegen houden door wat instellingen te veranderen.
Want als we naar het startmenu gaan, en zoeken de instellingen op komen we ook uit bij de privacy settings.
Daar moeten we alle opties even doorlopen zodat Microsoft alleen die dingen mag zien waarvan jij weet dat dit geen kwaad kan.

Windows 10 privacy opties

Windows 10 privacy opties

Veel mensen zitten tegenwoordig op een laptop, een tablet of een mobiele telefoon, en Microsoft weet dat ook, dus heeft men een functie ingebouwd dat je met je vrienden en familie je WiFi wachtwoord kunt delen via de socialmedia.
Nu kan dit handig zijn, maar vele mensen beseffen niet dat ook andere mensen dit zouden kunnen mee lezen, en dit brengt dus een zeer groot veiligheidsrisico met zich mee.
Niemand wil dit, ook jij niet, dus uit die handel, hiervoor gaan we weer naar start, en natuurlijk wederom de instellingen.
Via Netwerk en Internet komen we uit bij het beheren van de Wifi, we nemen de optie WiFi inzicht.
Bij Netwerken die ik selecteer, wil ik delen met mijn, halen we de vinkjes weg bij Outlook.com, skype contacts en facebookfriends, maar ook bij de andere diensten die daar vermeld staan, op die manier is het delen van wachtwoorden gestopt.
Nadeel is wel dat bij de installatie van nieuwe andere programma’s, deze stappen moeten worden herhaald zodat er nergens een gat valt, allemaal lekker omslachtig.

En zo blijkt maar weer eens, dat Microsoft zijn verdienmodel heeft gewijzigd net zoals Apple en Google dat doen, het aanbieden van gratis updates in ruil voor jou privacy.

Windows 10 WiFi opties

Windows 10 WiFi opties