Windows 11 en Linux Mint in dual boot
Windows 11 en Linux Mint in dual boot

Windows 11 en Linux Mint in een Dual Boot

Windows 11 en Linux Mint in een dual boot, voor mij nog steeds een ideale oplossing om bepaalde taken voor elkaar te krijgen, maar hoe zet je zoiets op?

Windows 11 en Linux Mint naast elkaar

Voor mij nog een ideale setup, Windows 11 en Linux Mint in een dual boot opstelling.
Want waar binnen Windows een prijskaartje aan hangt, is het binnen Linux weer gratis.
Neem bijvoorbeeld Adobe Photoshop, een enorm fijn programma, echter hangt er een behoorlijk prijskaartje aan vast.

Binnen Linux hebben we daar een gratis versie genaamd Darktable, niet zo uitgebreid als Photoshop, maar voor mij uitstekend.
En nu hoor ik vele mensen denken en zeggen, maar daar is ook een Windows uitvoering van verkrijgbaar, maar persoonlijk vindt ik dat niet echt lekker draaien, en dat zijn van die momenten dat ik overstap naar Linux, want dan ben ik toch wel blij dat ik een dual boot systeem heb.

Hoe maak ik een dual boot systeem?

Om even duidelijk re maken wat dual boot is, is niets meer dan meer dan één besturingssysteem op de computer te hebben, veel voorkomend is dus Windows en een Linux versie.
In mijn geval is Windows het hoofdsysteem, en Linux het tweede systeem, maar hoe maak je zoiets?

Daarvoor moeten we eerst kijken of we genoeg schijfruimte hebben, dat is best wel noodzakelijk om te weten.
Want hoeveel gebruikt je huidige installatie van bijvoorbeeld Windows of Linux.
Heb je een terabyte aan opslag op je computer vrij, dan kun je die schijf opsplitsen in twee maal vijf honderd gigabyte.
Doe dit overigens niet zelf, maar laat dat doen tijdens de installatie, dat kan daar worden aangegeven.

Persoonlijk ben ik in de gelukkige positie dat ik er twee harde schijven van elk een terabyte heb, dus was de keuze vrij simpel, zowel Windows 11 als Linux kregen een eigen schijf.
Belangrijk is wel om altijd in elke omstandigheid een backup van je gegevens te maken op een externe media, bijvoorbeeld op een cd/dvd, een tape of een usb stick of externe harde schijf.
Want mocht het mis gaan, heb je nog altijd een backup van jou gegevens.

Wat hebben we allemaal nodig?

Om een dual boot te kunnen maken hebben we een computer nodig met daarop Windows 11 op geïnstalleerd.
Een lege USB stick van minimaal 8 gigabyte ruimte, meer mag natuurlijk ook, maar minder niet.
Op deze USB stick gaan we een image zetten van in ons geval Linux Mint, maar een andere Linux distributie mag natuurlijk zeker ook.
Linux mint kunnen we vanaf hier downloaden, naar onze computer.

We kunnen het gedownloade bestand niet zomaar op onze USB stick zetten, we hebben daar toch wel een apart programma voor nodig, die er voor zorgt dat we vanaf de USB stick de computer kunnen opstarten.
Om dit te bereiken hebben we het programma Rufus nodig, dit programma voert alle handelingen uit, zoals het kunnen laten opstarten via de USB stick.

Voor de werking van Rufus verwijzen we je door naar de website van de maker zelf, daar heeft men een prima handleiding staan die eenvoudig, maar toch doeltreffend is opgezet.

Aan het echte werk beginnen

Als we alle voorgaande handelingen hebben gedaan, kunnen we aan het echte werk gaan beginnen, hiervoor dienen we de computer volledig uit te schakelen.
We plaatsen de USB stick in een lege aansluiting, en starten de computer op, het is belangrijk dat de computer nu opstart via de USB stick, hoe u dit kunt doen leest u in de handleiding van uw computer of motherboard, meestal kunt u door tijdens het opstarten op F12 te drukken in een opstart menu te komen.
Vanaf daar kunt u dan de USB stick selecteren, andere modellen dienen vanuit het bios te worden aangepast.

Kunnen we starten via de USB stick, dan zitten we op de goede weg, want we krijgen dan al snel een scherm te zien met de naam GNU Grub Version *.**
Direct daaronder kunnen we een selectie maken van de te installeren besturingssysteem, in ons geval staat er dan ‘Start Linux Mint 21 Cinnamon 64-bit‘, door op enter te drukken, krijgen we even het logo te zien van Linux Mint, kort daarna zien we het bureaublad van Linux Mint, wat opvalt is het icoon van de cdrom, met daaronder de tekst ‘Install Linux Mint’, door er dubbel op te klikken starten we de installatie.

Nu even goed opletten

Nu de feitelijke installatie is gestart, dienen we toch wel even goed op te letten, want sommige dingen binnen Linux worden anders benoemt dan binnen Windows, gelukkig is de taal selectie nou niet het moeilijkste om te selecteren, in ons geval ‘Nederlands’.

Na de selectie klikken we rechtsonder om continue om door te gaan, en we krijgen vervolgens de toetsenbordindeling.
Voor bijna iedereen geld dat u een Engelse (UK) Toetsenbordindeling heeft, we dienen dan in het linkerveld nog aan te geven waar het euroteken zit, we kunnen het toetsenbord ook laten zoeken als u niet zeker ben van de voorgestelde keuze.
Dit doet u door op de knop ‘Detect Keyboard Layout‘ te klikken, eenmaal gevonden klikken we op continue om door te gaan naar het volgende scherm.

Bestaat het tegenwoordig nog, computers zonder geluid, echter moeten we apart de multimedia codecs selecteren willen we daadwerkelijk alle mogelijkheden benutten.
Dit heeft te maken met de copyrights van de codecs die dan gedownload zullen gaan worden.
Hebben we dit geselecteerd dan drukken we wederom op continue.

Nu wordt het echt spannend, de partitie aanmaken.

Ik kan het niet genoeg benadrukken, zorg van een goede backup van je gegevens die je op je computer heb staan, want we zijn aangekomen bij het maken van de partitie.
We zien de eerste optie, die we zeker niet moeten selecteren, want deze wist de complete schijf, en weg is weg.
We krijgen ook de mogelijkheid met de optie ‘Installeer Linux Mint Naast Windows‘, dit moeten wij selecteren.
nu moeten we de grote van de partities gaan bepalen, het mooiste zou zijn als de verhouding 50% Windows en 50% Linux Mint zou zijn.
Echter hangt dat van vele factoren af, maar om Linux Mint leuk en goed te laten draaien is het aan te raden minimaal 40 gigabyte te geven.

Nog beter is om het proces volledig door Linux Mint te laten doen, het maakt dan namelijk alles aan wat nodig is, pas de schijfruimte aan, en plaatst de dingen daar waar het hoort.
Kortom je zou haast zeggen je heb er geen om kijken naar, en we klikken op continue.

De computer begint te ratelen, en even later kunnen we onze geografische locatie aangeven, ofwel in welk deel van de wereld wonen wij.
Deze stap behoeft eigenlijk geen uitleg, want u bent de enige die weet waar u zich op dat moment bevindt, en klikken op continue.

Tijd om na te denken over hoe we willen inloggen, Linux vereist namelijk een loginnaam, die we hier gaan aanmaken.
Dit doen we door onze naam op te geven, de naam van de computer (mag fictief zijn), een gebruikersnaam (gebruikt u bij het inloggen) en een wachtwoord.
Het wachtwoord dient u zo veilig mogelijk te maken, dit kunt u doen door minimaal één hoofdletter te gebruiken, minimaal 1 cijfer, en minimaal één andere leesteken, bijvoorbeeld een #.
Gelukkig geeft Linux aan of het wachtwoord hier aan voldoet.
Wederom klikken we op continue.

Linux begint nu met de daadwerkelijke installatie, alle benodigde bestanden worden gekopieerd naar onze computer.
Dit kan enige tijd duren, omdat veelal de laatste versies van bepaalde bestanden alsnog rechtstreeks (indien aanwezig) van het internet worden gedownload.
Na verloop van tijd is alles overgezet en krijgen we het scherm dat de installatie compleet is, we kunnen door gaan met het proberen van Linux, of we herstarten de computer, en dat gaan we dan ook doen, herstarten.

Op het scherm verschijnt de tekst ‘Verwijder het instalatiemdium (usb stick), en druk op enter‘, door dit op te volgen zal de computer opnieuw opstarten.
Na dat deze is opgestart krijgen we wederom de GNU Grub *.** te zien, alleen nu kunnen we een selectie maken tussen Linux Mint of Windows.

Het is gelukt, Windows 11 en Linux mint in een dual boot

Ja het is ons gelukt, we hebben Windows 11 en Linux Mint in een dual boot opstelling weten te krijgen.
Want vanaf nu kunnen we werken in Windows, en door even volledig opnieuw op te starten kunnen we ook werken in Linux Mint.
En daarmee ligt de weg open om bepaalde programma’s te gebruiken die bijvoorbeeld onder windows niet werken, of niet verkrijgbaar zijn, of erger nog waar een enorm prijskaartje aan hangt.

Ik wens u veel plezier met uw Windows 11 en Linux Mint dual boot systeem.

Windows 11 en Linux Mint in dual boot
Windows 11 en Linux Mint in dual boot

Ontdek meer van W.A. van der Steen

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Laat je mening achterReactie annuleren