W.A. van der Steen

Alles wat mij bezig houd

Windows Update Delivery Optiminization

Slimme jongens uit Redmond, met het gratis weggeven van Windows 10 neemt Microsoft niet alleen een gedeelte van je privacy, maar snoepen ze ook nog eens bandbreedte af van jou internet verbinding.
Wat is het geval, Microsoft heeft een nieuwe manier gevonden om zijn updates te verspreiden die het maandelijks verstuurd, en daarvoor gebruiken ze een P2P protocol (Peer to peer).

Windows Update Delivery Optiminization heeft dat, afgekort dus WUDO.
Dit staat in de versies van Windows 10 Home en Pro edities standaard aan.
Via WUDO wat werkt op een torrentachtige manier worden de updates verspreid van een compleet geupdate computer naar andere gebruikers die dit nog niet hebben.
En daar komen we dan ook direct de kosten besparing tegen waarmee Microsoft het mogelijk maakt om Windows 10 gratis aan te kunnen bieden, want op deze manier kost het Microsoft dus veel minder bandbreedte, en dus geld, heel veel geld.

Eerder deze week heeft Microsoft aangegeven dit niet te gebruiken voor de volledige Windows 10 upgrade naar gebruikers die op dat moment overstappen van Windows 7 en 8.
Hiervoor schijnt dat Microsoft de oude methode gebruikt, dus via de oude Windows update.
Alleen bij nieuwe updates als Windows 10 al geinstalleerd is, zal WUDO worden gebruikt, om zo de updates de wereld over te krijgen.

Een grote groep gebruikers ontdekte afgelopen vrijdag dat WUDO werd verspreid via TCP-poort 7680 en UDP-poort 3544.
Dat brengt ons direct dan ook bij een oplossing om dit te blokkeren, waarmee je jezelf weer wat bandbreedte terug geeft.
Want in het instellingen menu vinden we ook het kopje de instellingen om Windows te updaten, en als we de onderstappen uitvoeren zoals hier onder beschreven, zetten we WUDO dus geheel uit.

WUDO

WUDO