Writer startscherm uitleg
Writer startscherm uitleg

Writer eerste keer opstarten, wat zien we?

Als we writer voor de eerste keer opstarten, wat zien we dan allemaal, we nemen u mee op avontuur binnen deze tekstverwerker.

Writer, onze eerste verkenning

Als we de allereerste keer writer opstarten, hebben we een vrij leeg scherm voor ons op het beeld.
Het eerste wat ons direct op valt is het schermpje in het midden, hier staan regelmatig handige, maar zeker ook bruikbare tips in vermeld.
Als we het kleine checkboxje (selectievakje) aanvinken zal dit schermpje tijdens het starten van writer worden getoond.
Ik laat de selectie uitstaan, want persoonlijk heb ik deze tips niet nodig.

Writer startscherm uitleg
Writer startscherm uitleg

1. De titelbalk en menubalk

Bovenaan ons scherm bevindt zich de titelbalk, writer geeft hier uiterst links standaard de tekst weer ‘Geen Titel x’, waarbij de X een nummer zal zijn.
De tekst ‘Geen Titel zal pas verdwijnen als u het document opslaat op uw computer in een zelf bedachte, maar vindt bare naam.

Direct daar onder vinden we de menubalk, hier kunnen we alle opties vinden die we denken nodig te hebben voor onze documenten, door op het menu te klikken, zal er een submenu openklappen, daar zijn de daadwerkelijke acties te vinden.

 • Bestand: Alle acties die nodig zijn voor het maken en verspreiden van uw bestand, denk aan Opslaan, bewaren, printen en eventueel te exporteren naar PDF.
 • Bewerken: Alles wat nodig is om uw document te bewerken, denk aan eenvoudige opties zoals ongedaan maken van handelingen, zoeken, en eventueel vervangen, maar ook kopiëren en plakken.
 • Beeld: Hoe wil je je scherm indelen, onder dit menu kunt u dat bewerkstelligen, denk aan de weergave van een web-layout, het in en uitzoomen van uw documenten en het tonen van meerdere pagina’s op het scherm.
  Superhandige functie.
 • Invoegen: Of u nu een plaatje, een foto, of een tabel, of een complete database aan uw document wilt toevoegen, via deze optie wordt dit allemaal mogelijk gemaakt.
  Ook kop- en voetteksten, watermerken enzovoort kunt u hier aan uw document toevoegen.
 • Opmaak: We willen natuurlijk dat ons document er gelikt uit komt te zien, in dit menu kunnen we de alinea’s een vaste vorm geven, kunnen we stijlen toepassen, kortom alles wat te maken heeft met de opmaak van uw document.
 • Tabel: Het is kinderlijk eenvoudig om een tabel aan uw document toe te voegen, deze optie is voornamelijk bestemd om een nog niet bestaand tabel aan te maken en op te slaan in uw uiteindelijke document.
 • Extra: Als we ons document in writer aanmaken, willen we natuurlijk dat we foutloos kunnen schrijven, onder dit submenu vinden we dan ook de spellingscontrole, de grammaticacontrole, opties voor aanpassen en verschillende opties.
 • Venster: U bepaald hoe uw venster er uit komt te zien, in dit submenu vindt u alles wat u nodig heeft.
 • Help : Heeft u toch hulp nodig bij het maken van uw document, dan kunt u dat hier vinden.

2. De werkbalk

Onder de menubalk vinden we de werkbalk, en deze kunnen we eigenlijk we in twee blokken verdelen, en het zal u zo wel duidelijk worden waarom.

Werkbalk boven : De bovenste werkbalk bevat de standaard opties die vrijwel nagenoeg gelijk zijn in Impress, Draw, Calc, en dus ook Writer, het bevat sneltoetsen zoals opslaan, openen, printen exporteren, knippen en plakken.

Werkbalk beneden : Deze werkbalk is meer gericht op het programma waarmee u werkt, bijvoorbeeld binnen writer zult u hier opties vinden die te maken hebben met het opmaken van uw document.
Terwijl er binnen Calc hier opties staan die veelal rekenkundig zullen zijn.
En dat geld natuurlijk ook voor Impress, Draw enzovoort.

Wist u trouwens dat u deze werkbalken kunt verplaatsen naar waar u wilt, dit kunt u doen door op de betreffende werkbalk met de muis te gaan staan, de linker muisknop ingedrukt te houden, en deze vervolgens naar de plek te slepen waar u hem wilt hebben.
Daar laat u de muistoets weer los, en hij staat op de gewenste plek.

Wilt u extra ruimte op uw beeldscherm, dan is het mogelijk om de werkbalken volledig uit het beeld te verwijderen.
Dit doet u via het submenu Beeld en vervolgens werkbalken, daar kunt u aangeven of u ze wilt verbergen of niet, lekker handig.

3. Het werkveld, ofwel ons document

Eigenlijk hoeven we dit niet echt te behandelen, maar we doen het toch.
Het grote witte vlak waar onze cursor staat is onze werkbank, ons document, hier typen we onze informatie in, zoals bijvoorbeeld de brief aan de belastinginspecteur.
Zodra u een ander lettertype neemt, een plaatje toevoegt of een tabel aanmaakt, u doet het allemaal op onze werkbank.

En het leuke hier aan is, dat er wordt gewerkt op het principe WYSIWYG, dus zoals het op het scherm wordt getoond zal het er ook uit zien op papier.
Erg handig met de opmaak, want zo hoef je een document niet eerst 10 keer te printen voor deze goed is, nee gewoon op het scherm uitwerken en dan pas printen.

4. Snelle opties voor de opmaak

Uiterst rechts vonden we nog een werkbalk, in deze werkbalk staan de opties om je heel snel een document op te laten maken, zonder eerst verschillende menu’s en scherm te moeten doorlopen.
Nee, uw opmaak kan heel snel door een simpele muisklik worden bereikt, en wordt overzichtelijk weergegeven.

5. Informatie balk

Helemaal onder op ons scherm vinden we een informatiebalk, hier worden verschillende dingen weergegeven, denk aan het aantal pagina’s wat ons document heeft, het aantal woorden wat we hebben geschreven.
Ook de gebruikte taal wordt hier weergegeven, in ons geval staat hier Nederlands

Uiterst rechts van de informatiebalk kunnen we de grote van ons document aanpassen, en dus ook het aantal pagina’s laten zien.
Kantekening is wel dat deze een beetje afhankelijk is van de grote van je beeldscherm, hoe kleiner je beeldscherm, hoe neer pagina’s er worden getoond, hoe onleesbaarder dit wordt.
Overigens heeft deze optie geen invloed als u uw document print, deze blijft de opmaak houden zoals u dat heeft gemaakt.

Tot slot nog even dit

Natuurlijk bevat het nog vele mogelijkheden meer, om van alle opties maar te zwijgen, en het gaat dan ook te ver om dit allemaal te bespreken.
Vandaar dat we voor de meest in het oog springende onderdelen hebben besproken, echter willen we nog wel benoemen dat we later meer opties inhoudelijk maar ook uitgebreid zullen gaan bespreken.

We zullen ons de komende tijd voornamelijk dan ook richten op writer, soms in combinatie met een ander programma zoals Clac of Draw.
Op naar ons eerste document, tot de volgende week.

Laat je mening achter