W.A. van der Steen

Alles wat mij bezig houd

Zwarte Piet is kwetsend

Eberhard van der Laan moet de vergunning van het jaar 2013 opnieuw onder de loep nemen, volgens een uitspraak van de rechtbank, we hebben het dan over een Sinterklaas intocht van afgelopen jaar.
Volgens een bestuursrechter leidt de personage Zwarte Piet inderdaad tot een negatieve stereotypering.
Meneer van der Laan heeft bij het verstrekken van de vergunning volgens het oordeel van de rechter mee gewogen.
Een aantal tegenstanders hadden een bodemprocedure tegen het figuur van Zwarte Piet aangespannen.
Deze groep mensen vonden het figuur die Zwart is geschminkt als hulpje van de Goedheiligman maar racistisch, ook waren ze van mening dat dit aan het slavernijverleden kon worden gelinkt.

Afgelopen November probeerde deze groep mensen al via een kortgeding de intocht tegen te gaan, maar toen wees de rechter het verzoek af.
De rechter richt zich op een eerdere uitspraak van het College van de rechten van de mens, maar ook van een onderzoek die de gemeente Amsterdam zelf heeft laten verrichten.
Uit dat onderzoek kwam toen naar voren dat vele zwarte Amsterdammers zich gedicrimineerd voelen door het figuur Zwarte Piet, en dat vele mensen zich dat kunnen voorstellen.
De rechter noemde het dan ook een inbreuk op het privéleven van de zwarte medemens, en deburgemeester had daar bij het verstrekken van de vergunning rekening moeten houden, deze heeft dan ook zes weken de tijd om het toen genomen besluit te herzien.

Met deze uitspraak blijkt maar weer eens, dat er voor een twintigtal mensen, een complete traditie om zeep moet worden geholpen.
Nu kunnen we dus afwachten wat de volgende rechzaak gaat worden, want nu Zwarte Piet in de ban gaat, zullen de dieren activisten ook wel klaar staan om een verbod te eisen dat de goedheiligman niet meer op zijn paard door de steden te reizen.
Natuurgekkies zullen de volgende zijn, die de intocht willen gaan verbieden, want ja zeg nou zelf, die stoomboot is natuurlijk niet echt een aanwinst voor de natuur, zal dus ook worden afgeschaft.
Mevrouw de rechter, namens alle kindertjes (ook de zwarte), maar ook namens alle Nederlanders, bedankt dat u deze fijne traditie naar de klote heb geholpen.

Zwarte Piet

Zwarte Piet