Tekst selecteren in writer, de verschillende manieren

Tekst selecteren in writer kan op verschillende manieren, en daar gaan we vandaag dieper op in en laten de verschillende manieren zien, en dat zijn er verbazingwekkend best wel veel.

Tekst selecteren in writer, de bekende methodes

Iedereen die wel eens een document heeft gemaakt, in wat voor tekstverwerker dan ook, krijgt vroeg of laat te maken om een woord, een zin, een alinea of een complete pagina moet selecteren.
En maar al te vaak doen we dat met de muis, en als we een woord moeten selecteren proberen we met de muis net dat ene woord te selecteren, en als dat voor een groot deel is gelukt, dat is net die ene komma ook geselecteerd.

En de tekst selecteren vanuit Bewerken hebben we maar twee opties, Alles selecteren, of Standaard en Blok.
Nee daar worden we niet enorm veel wijzer van, daar kunnen we duidelijk en eerlijk over zijn.
Toch zijn er methodes om te kunnen selecteren in writer, en laten we snel kijken naar de verschillende, handige, maar ook snellere methodes.

Een enkel woord selecteren

We kennen allemaal het probleem, we moeten een enkel woord selecteren, en gaan met de muis er naar toe, gaan voor de eerste letter staan, houden de rechtermuisknop ingedrukt en trekken de muis over het woord heen.
Al snel zien we dar het woord is geselecteerd, echter die komma of punt is ook geselecteerd, en dat was nou net niet de bedoeling.

De meest snelle manier is om met de muis naar het betreffende woord te gaan, en dubbel te klikken, LibreOffice selecteert alleen dat woord, zonde de komma, punt of uitroepteken.
Dus geen gedoe meer met trekken van de muis, maar gewoon lekker snel.

Volledige zin selecteren, gaat veel gemakkelijker

Stel je heb een zin opgeschreven, en die blijkt later op de verkeerde plaats te staan, nu kunnen we deze verwijderen, en op een andere gewenste plaats over typen en daar mee is het probleem opgelost.
Of we gaan met de muis aan de slag, en gaan aan het begin van de zin staan, en drukken de rechtermuisknop in en trekken deze over de zin heen.
Is de selectie klaar is het even knippen en plakken, en ons probleem is ook verholpen.

Toch, voorziet LibreOffice een veel snellere methode die eigenlijk niet geheel voor de hand ligt, en ook dat doet men met de muis.
Ga met de muis ergens op de zin staan, en door drie maal achterelkaar snel te klikken wordt de gehele zin geselecteerd, makkelijk en snel zouden we zeggen.

Kunnen we ook een alinea selecteren?

We hebben het over tekst selecteren in writer, en dan niet alleen over een woord of een zin, maar ook een complete alinea is mogelijk.
Het meest logische is natuurlijk met de muis, we kunnen deze over de alinea slepen met de rechtermuisknop ingedrukt.

Maar ook deze selectie kan vele malen sneller, want gaan maar eens met de muis ergens in de alinea staan, en klik met de muis vier keer snel achter elkaar.
LibreOffice zal vervolgens de complete alinea selecteren voor je, kortom geen gedoe meer met de muis.
Maar ook deze selectie kan vele malen sneller, want gaan maar eens met de muis ergens in de alinea staan, en klik met de muis vier keer snel achter elkaar.
LibreOffice zal vervolgens de complete alinea selecteren voor je, kortom geen gedoe meer met de muis.

Het is dus een eitje dat tekst selecteren in writer?

Zoals u in het bovenstaande heeft kunnen lezen is tekst selecteren in writer best wel simpel en vooral vele malen sneller dan dat we gewend zijn.
Aan u de taak om deze methode eigen te maken, zodat u nog sneller kunt werken aan uw documenten.

En laten we eerlijk blijven, wat veel mensen niet weten is dat deze methodes ook bij veel andere tekstverwerkers werkt, je moet het alleen even weten, en dat doen we nu dus ook.
Kortom tekst selecteren in writer is vanaf nu een eitje!

Tekst selecteren in writer
Tekst selecteren in writer

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Nog even en het is weer zover, de dodenherdenking en Bevrijdingsdag staan weer voor de deur, twee dagen die voor mij toch wel een speciaal tintje hebben.

Dodenherdenking op 4 Mei

Van huis uit, is mij geleerd om op 4 Mei mee te doen aan dodenherdenking.
Als geboren Schiedammer werden we altijd mee genomen naar het herdenkingsmonument aan de plantage (Lange nieuwsstraat / Oranjestraat) in Schiedam.
En natuurlijk, als klein kind sta je er niet zo bij stil waar het allemaal om draaide.
Want over de oorlog werd nooit gesproken, nou ja over één ding dan, maar daar kom ik later op terug.

Ons is altijd verteld dat de vader van mijn moeder een groot deel van zijn leven heeft gewerkt bij Werf de Gusto in Schiedam.
Hij was daar een metaalarbeider in de scheepswerf waar ik als kind vanuit onze slaapkamerraam op konden kijken.
Met grote regelmaat hebben we dan ook in onze jeugd grote schepen te water gelaten zien worden.
Als kind was je apentrots, want kon vertellen dat ‘mijn opa deze had gebouwd.

Mijn opa in de tweede wereld oorlog

We gaan terug naar het jaar 1940, alle bestellingen werden geannuleerd, en capitulatie in Nederland was een feit.
Drie in aanbouw zijnde oorlogsschepen vielen in handen van de Duitse bezetter.
De kriegsmarine besloot de bouw voort te zetten om deze te kunnen gebruiken in de oorlog.
Ik kan dus aannemen dat mijn opa, al dan niet gedwongen, voor de Duitsers heeft gewerkt.

En mijn opa en oma en vele andere met hun in Schiedam hebben enorm veel geluk gehad, want namelijk het bombardement op Tussendijken – Bospolder in Rotterdam.
Dit bombardement was namelijk bedoeld om Schiedam plat te gooien, en hoe hard het ook klink, ben ik eigenlijk wel blij dat ze het gemist hebben.

Nu 79 jaar later heb ik kijk ik met gemengde gevoelen naar mijn opa.
Natuurlijk ben je trots dat hij in de scheepsindustrie heeft gewerkt, hij moest immers een gezin onderhouden.
Ook tijdens de oorlog moest hij dat, en ik denk dat er daarom ook niet over gesproken werd, hij moest oorlogsmateriaal produceren dat feitelijk tegen eigen landgenoten werd gebruikt.

Mijn opa heeft er gewerkt tot het faillissement werd uitgesproken in 1978.
De werf sloot zijn deuren, en hij probeerde nog werk te krijgen bij Wilton Feijenoord, een andere grotere scheepswerf in Schiedam.
Echter kon hij daar niet aan de slag, want ook daar liepen de zaken niet zoals al te best.
Een jaar na het ontslag van mijn opa overleed hij na een kort ziekbed.

En met deze wetenschap ga ik dan ook elk jaar naar de dodenherdenking.

5 Mei Bevrijdingsdag of..

Terug naar mijn kindertijd, de vlaggen wapperde op 5 Mei fier in elke straat, fanfares liepen door de straten, Nederland viert feest, Nederland viert de bevrijding.
En wat zij mij moeder altijd ‘Het hele land viert feest omdat ik jarig ben‘, en als klein kind geloofde je dat stellig, en je vertelde dat dan ook aan je vriendjes en vriendinnetjes.

Naar mate je ouder wordt, kon je het verband leggen waarom het land nu echt feest vierde, niet omdat ze jarig was, maar omdat het land op 5 mei 1945 werd bevrijd van de bezetter.
Maar waarom was moeders dan zo trots dat haar verjaardag zo uitbundig werd gevierd?
Het antwoord hier op is enorm simpel, ze was geboren op jawel, 5 Mei 1945, de dag van de bevrijding zelf, ik zeg nadrukkelijk was, want op 21 April 2018 is ze overleden.

Vandaag de dag doe ik nog steeds aan dodenherdenking

We hebben getracht om deze twee dagen ook onze kinderen bewust te maken van de tweede wereld oorlog.
Elk jaar bel ik ze even op, of stuur een berichtje op welke media dan ook dat ze op 4 Mei even stil moeten zijn, en vanaf dit jaar weten ze dan ook de daadwerkelijke rede waarom, jullie overgrootvader.

Spreek ik voor mezelf, ik ben op 4 Mei nooit thuis, nee ik ben dan te vinden bij het herdenkingsmonument van IJsselmonde, want ik hou daar twee minuten stilte voor iedereen die het leven hebben gelaten tijdens de tweede wereld oorlog.

Maar toch wel in het bijzonder aan mijn opa, die voor de bezetter moest werken, om zijn gezin te onderhouden terwijl er nog een kind onderweg was, mijn moeder.
Speciaal voor deze twee mensen sta ik stil op 4 Mei, en op 5 Mei denk ik nog eens extra aan de vrouw die mij ter wereld zette, mijn moeder.

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag
Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Tekstverwerken in Writer, de basis functies

We gaan tekstverwerken met de module Writer van het pakket LibreOffice, zo gaan we een eerste document aanmaken, en maken we kennis met een aantal standaard functies, leest u mee?

Tekstverwerken in Writer, eerst wat tekst nodig

Nu we willen starten et tekstverwerken in Writer, is het niet zo vreemd dat we ook eerst tekst moeten hebben.
We kunnen dit van een webpagina afhalen, zoals wikipedia, of nog beter we schrijven zelf wat tekst.
Overigens hoeft de inhoud nergens op te slaan, want het gaat er om dat we de basis functies kunnen ontdekken en uitproberen, ik schrijf mijn eigen teksten.

Zodra we Writer starten, zie we een compleet leeg wil vel papier, tenminste dat moet het voorstellen.
Op dat vel papier kunnen we net zoals op een oude typemachine onze teksten gaan verwerken.
Dat zelfde witte vel op ons scherm, is het standaard sjabloon, waar alle randen voor het printen al zijn aangegeven, een standaard lettertype al is vastgelegd, evenals de regelafstand en de witruimte tussen de alinea’s, kortom we kunnen direct beginnen met typen.

Tekstverwerken in writer
Tekstverwerken in writer

Opslaan en openen in writer, wat zijn de mogelijkheden

Nu we wat tekst hebben geschreven, gaan we deze tekst opslaan, zodat we op een later moment deze weer kunnen openen en kunnen door gaan waar we gebleven waren.
Om het document te bewaren, gaan we naar Bestand > Opslaan (Ctrl + S), een scherm wordt geopend, waar we de naam kunnen opgeven die we aan ons document willen mee geven, zodat we deze in de toekomst snel kunnen terug vinden.
Verwerk in de naam ook bijvoorbeeld de titel van het document als onderwerp, dus brief1, brief2 enzovoort is niet aan te raden, maar Brief aan Willem is gemakkelijker te vinden.
Als we dat hebben gedaan, hoeven we alleen nog op Opslaan te klikken, en het bestand wordt op de computer opgeslagen,

bestand opslaan in writer
bestand opslaan in writer

Bestand openen, afdrukken en exporteren

We willen het opgeslagen bestand weer openen om deze verder te bewerken, hiervoor gaan we naar Bestand > Openen (Ctrl + O).
We selecteren het bestand wat we eerder hebben opgeslagen, en kunnen eventueel verder met het document waar we waren gebleven.

Nu het bestand opnieuw is geopend, kunnen we er voor kiezen het bijvoorbeeld ook op te slaan voor Microsoft Word.
Deze heeft namelijk een iets andere indeling dan Writer, maar geen nood, beide pakketten kunnen met elkaars documenten overweg, wat inhoud dat u uw document verder kan verwerken in Word, en andersom.

Het enige wat we moeten doen is tijdens het opslaan niet te kiezen voor het standaard document type, maar voor docx formaat.
Hiermee wordt het bestand dus opgeslagen in een word indeling.

Om het gemaakte document daadwerkelijk op papier te krijgen, dienen we natuurlijk ook een printer te hebben.
Door vervolgens te klikken op Bestand > Afdrukken (Ctrl + P), wordt een apart scherm geopend om je document af te laten drukken.
Vaak kunnen we direct beginnen met afdrukken, echter kunnen we ook een aantal opties mee geven, bijvoorbeeld alleen de oneven pagina’s af te drukken, dubbelzijdig af te drukken (mits de printer het ondersteund) en nog vele andere opties meer.

Een veel gebruikte bestandstype is het PDF / EPUB formaat, dit kunnen we bereiken door Bestand > Exporteren.
Veel al wordt dan de keuze gemaakt voor PDF, met dit bestandsformaat kan men documenten over het internet verspreiden die over het algemeen alleen om te lezen zijn.
Denk aan flyers, aankondigingen enzovoort, maar met PDF kan men ook formulieren maken, die men op de pc of mobiel zou kunnen invullen, een ideaal bestandstype dus.

Het bestandsformaat EPUB wordt over het algemeen gebruikt voor het verspreiden van boeken, inclusief stripboeken.
Het formaat is klein, redelijk interactief en dus gemakkelijk te verspreiden onder je vrienden en of klanten.

Nog even dit over tekstverwerken in writer

Tekstverwerken in writer is eigenlijk heel simpel, en kan je document tot een waar eindproduct maken, met veel grafische mogelijkheden, inclusief een inhoudsopgave, een index, een voorpagina, en tabellen.
Kortom er is veel mogelijk met dit programma, en de komende weken besteden we aandacht aan dit pakket, te beginnen met writer.

Koningsdag 2024 in IJsselmonde en Lombardijen

Nog even en koningsdag 2024 kunnen we weer gaan vieren, en dat belooft dan toch wel weer een leuk feest te worden.

Koningsdag 2024 in IJsselmonde

Wie gaat zoeken op de website van de gemeente Rotterdam, zal van vrijwel elke wijk wat vinden, echter IJsselmonde en Lombardijen staan er niet bij vermeld.
Is er dan helemaal niets te doen in deze twee wijken?
Maar natuurlijk wel, we hebben het even voor u op een rijtje gezet.

Oud IJsselmonde

Op koningsdag er er aan de kasteelweg weer een traditionele kleedjes markt.
Men kan vanaf 09:30 het kleedje neerleggen, en de verkoopwaar uitstallen.
De daadwerkelijke verkoop start vanaf 10:00 uur en zal duren tot 13:00 uur.

Natuurlijk zijn er oud-Hollandse spelletjes, een springkussen, knutselen en nog veel meer.
Ook de jeugd hoeft zich dus niet te vervelen op die dag.

Om het extra gezellig te maken, zal er een groot scherm zijn waar men de koninklijke familie kan volgen tijdens hun bezoek in Emmen.
Tijdens het kijken kunt een kopje koffie nuttigen, of een glaasje limonade, ook patat en andere snacks zullen verkrijgbaar zijn.

Er is wel een voorwaarde om met een kleedje deel te kunnen nemen, men dien zich namelijk aan te melden via deboog@kerkinijsselmonde.nl en dit gaat alleen puur om het plekje.
Mocht het weer nu enorm tegen zitten, dan verhuisd het geheel naar de magneet, een gebouw aan de Cranendockweg 40.

Koningsdag 2024 Oud Ijsselmonde
Koningsdag 2024 Oud Ijsselmonde

Koningsdag 2024 Groot IJsselmonde Zuid

Zoals elk jaar vindt er aan de kerstendijk weer een gezellige en zeker ook zeer leuke activiteiten plaats ter ere van koningsdag.
Ook hier een vrijmarkt in combinatie met een rommelmarkt.
Het feest aldaar start om 10:00 uur, en zal duren tot 16:00 uur, kortom een lekkere dag om daar door te brengen.

Koningsdag 2024 aan de kerstendijk
Koningsdag 2024 aan de kerstendijk

Omgeving van Lombardijen

We beginnen aan de van Langendockstraat 51, want Sanna op Zuid heeft in samenwerking met de Pameijer Woont een leuk feestje voor de buurt op poten gezet.
Een gezellige rommelmarkt, afgewisseld met spelletjes, en natuurlijk eten en drinken, en natuurlijk is er nog veel meer te beleven.

Iets verder op, vindt een heus festival plaats wat luistert naar de naam Sweet Kingsday Festival
Want tijdens koningsdag wordt er in het Spinozapark een kleinschalig festival georganiseerd.
Op het podium staan artiesten maar ook DJ’s op het grote podium, die elkaar afwisselen.
In totaal is er een line-up van 27 artiesten

Aan de kleinste onder ons is ook gedacht, zo is er een playground ingericht waar de jeugd aan sport en spelletjes kunnen doen, ook zal er een springkussen aanwezig zijn voor de aller kleinste onder ons.

En wat is koningsdag zonder een vrijmarkt, want ook dat zal plaats vinden in het spinozapark, dus een feest om zeker niet te missen.
Een kleine bijkomstigheid, dit is de familie editie, dus iedereen, van jong tot oud is van harte welkom, en de toegang, ach het is gratis.
Trek je danskleding maar aan, inclusief je dansschoenen want het beloofd weer een waar feest te worden.

Sweet Kingsday 2024
Sweet Kingsday 2024

Grote afwezigen tijdens koningsdag 2024

Koningsdag 2024 wordt natuurlijk weer een leuk maar zeker ook een gezellig feest, en daar kunnen we trots op zijn.
Echter zijn er een aantal locaties die nergens zijn terug te vinden, denk aan het plein voor winkelcentrum Keizerswaard.

Na een grote zoektocht is er nog wel een grote afwezige, de Beverwaard, want normaal gesproken vindt daar ook wel het één en ander plaats, maar ook hier is nog niets over te vinden.

Al met al, laten we eer een leuk, en gezellig volksfeest van maken die ons nog lang zal bij blijven, een fijne dag.

Writer eerste keer opstarten, wat zien we?

Als we writer voor de eerste keer opstarten, wat zien we dan allemaal, we nemen u mee op avontuur binnen deze tekstverwerker.

Writer, onze eerste verkenning

Als we de allereerste keer writer opstarten, hebben we een vrij leeg scherm voor ons op het beeld.
Het eerste wat ons direct op valt is het schermpje in het midden, hier staan regelmatig handige, maar zeker ook bruikbare tips in vermeld.
Als we het kleine checkboxje (selectievakje) aanvinken zal dit schermpje tijdens het starten van writer worden getoond.
Ik laat de selectie uitstaan, want persoonlijk heb ik deze tips niet nodig.

Writer startscherm uitleg
Writer startscherm uitleg

1. De titelbalk en menubalk

Bovenaan ons scherm bevindt zich de titelbalk, writer geeft hier uiterst links standaard de tekst weer ‘Geen Titel x’, waarbij de X een nummer zal zijn.
De tekst ‘Geen Titel zal pas verdwijnen als u het document opslaat op uw computer in een zelf bedachte, maar vindt bare naam.

Direct daar onder vinden we de menubalk, hier kunnen we alle opties vinden die we denken nodig te hebben voor onze documenten, door op het menu te klikken, zal er een submenu openklappen, daar zijn de daadwerkelijke acties te vinden.

  • Bestand: Alle acties die nodig zijn voor het maken en verspreiden van uw bestand, denk aan Opslaan, bewaren, printen en eventueel te exporteren naar PDF.
  • Bewerken: Alles wat nodig is om uw document te bewerken, denk aan eenvoudige opties zoals ongedaan maken van handelingen, zoeken, en eventueel vervangen, maar ook kopiëren en plakken.
  • Beeld: Hoe wil je je scherm indelen, onder dit menu kunt u dat bewerkstelligen, denk aan de weergave van een web-layout, het in en uitzoomen van uw documenten en het tonen van meerdere pagina’s op het scherm.
    Superhandige functie.
  • Invoegen: Of u nu een plaatje, een foto, of een tabel, of een complete database aan uw document wilt toevoegen, via deze optie wordt dit allemaal mogelijk gemaakt.
    Ook kop- en voetteksten, watermerken enzovoort kunt u hier aan uw document toevoegen.
  • Opmaak: We willen natuurlijk dat ons document er gelikt uit komt te zien, in dit menu kunnen we de alinea’s een vaste vorm geven, kunnen we stijlen toepassen, kortom alles wat te maken heeft met de opmaak van uw document.
  • Tabel: Het is kinderlijk eenvoudig om een tabel aan uw document toe te voegen, deze optie is voornamelijk bestemd om een nog niet bestaand tabel aan te maken en op te slaan in uw uiteindelijke document.
  • Extra: Als we ons document in writer aanmaken, willen we natuurlijk dat we foutloos kunnen schrijven, onder dit submenu vinden we dan ook de spellingscontrole, de grammaticacontrole, opties voor aanpassen en verschillende opties.
  • Venster: U bepaald hoe uw venster er uit komt te zien, in dit submenu vindt u alles wat u nodig heeft.
  • Help : Heeft u toch hulp nodig bij het maken van uw document, dan kunt u dat hier vinden.

2. De werkbalk

Onder de menubalk vinden we de werkbalk, en deze kunnen we eigenlijk we in twee blokken verdelen, en het zal u zo wel duidelijk worden waarom.

Werkbalk boven : De bovenste werkbalk bevat de standaard opties die vrijwel nagenoeg gelijk zijn in Impress, Draw, Calc, en dus ook Writer, het bevat sneltoetsen zoals opslaan, openen, printen exporteren, knippen en plakken.

Werkbalk beneden : Deze werkbalk is meer gericht op het programma waarmee u werkt, bijvoorbeeld binnen writer zult u hier opties vinden die te maken hebben met het opmaken van uw document.
Terwijl er binnen Calc hier opties staan die veelal rekenkundig zullen zijn.
En dat geld natuurlijk ook voor Impress, Draw enzovoort.

Wist u trouwens dat u deze werkbalken kunt verplaatsen naar waar u wilt, dit kunt u doen door op de betreffende werkbalk met de muis te gaan staan, de linker muisknop ingedrukt te houden, en deze vervolgens naar de plek te slepen waar u hem wilt hebben.
Daar laat u de muistoets weer los, en hij staat op de gewenste plek.

Wilt u extra ruimte op uw beeldscherm, dan is het mogelijk om de werkbalken volledig uit het beeld te verwijderen.
Dit doet u via het submenu Beeld en vervolgens werkbalken, daar kunt u aangeven of u ze wilt verbergen of niet, lekker handig.

3. Het werkveld, ofwel ons document

Eigenlijk hoeven we dit niet echt te behandelen, maar we doen het toch.
Het grote witte vlak waar onze cursor staat is onze werkbank, ons document, hier typen we onze informatie in, zoals bijvoorbeeld de brief aan de belastinginspecteur.
Zodra u een ander lettertype neemt, een plaatje toevoegt of een tabel aanmaakt, u doet het allemaal op onze werkbank.

En het leuke hier aan is, dat er wordt gewerkt op het principe WYSIWYG, dus zoals het op het scherm wordt getoond zal het er ook uit zien op papier.
Erg handig met de opmaak, want zo hoef je een document niet eerst 10 keer te printen voor deze goed is, nee gewoon op het scherm uitwerken en dan pas printen.

4. Snelle opties voor de opmaak

Uiterst rechts vonden we nog een werkbalk, in deze werkbalk staan de opties om je heel snel een document op te laten maken, zonder eerst verschillende menu’s en scherm te moeten doorlopen.
Nee, uw opmaak kan heel snel door een simpele muisklik worden bereikt, en wordt overzichtelijk weergegeven.

5. Informatie balk

Helemaal onder op ons scherm vinden we een informatiebalk, hier worden verschillende dingen weergegeven, denk aan het aantal pagina’s wat ons document heeft, het aantal woorden wat we hebben geschreven.
Ook de gebruikte taal wordt hier weergegeven, in ons geval staat hier Nederlands

Uiterst rechts van de informatiebalk kunnen we de grote van ons document aanpassen, en dus ook het aantal pagina’s laten zien.
Kantekening is wel dat deze een beetje afhankelijk is van de grote van je beeldscherm, hoe kleiner je beeldscherm, hoe neer pagina’s er worden getoond, hoe onleesbaarder dit wordt.
Overigens heeft deze optie geen invloed als u uw document print, deze blijft de opmaak houden zoals u dat heeft gemaakt.

Tot slot nog even dit

Natuurlijk bevat het nog vele mogelijkheden meer, om van alle opties maar te zwijgen, en het gaat dan ook te ver om dit allemaal te bespreken.
Vandaar dat we voor de meest in het oog springende onderdelen hebben besproken, echter willen we nog wel benoemen dat we later meer opties inhoudelijk maar ook uitgebreid zullen gaan bespreken.

We zullen ons de komende tijd voornamelijk dan ook richten op writer, soms in combinatie met een ander programma zoals Clac of Draw.
Op naar ons eerste document, tot de volgende week.

LibreOffice installeren op uw computer

Vandaag gaan we LibreOffice installeren op uw computer, en dan maat het niet uit of u onder Windows draait, Linux of MacOS, u kont de handleiding hier gewoon volgen.

LibreOffice installeren, maar eerst…

Het is natuurlijk goed om te weten of uw computer geschikt is voor LibreOffice, en om daar achter te komen moeten we eerst naar de minimale systeemeisen gaan kijken.
Kloppen deze, dan kunnen we LibreOffce installeren op onze computer.

Computer met een Windows versie

De eisen van LibreOffice zijn niet zo extreem zwaar, maar dient wel aan een aantal voorwaarden te voldoen.
In het onderstaande schema kunt u zien waar u minimaal aan moet voldoen.

  • MS Windows 7 met daarop Service Pack 1 en de update  KB3063858 update geïnstalleerd, alle latere Windows versies worden zonder problemen geaccepteerd en is de werking goed, binnen Windows 11 wordt LibreOffice volledig ondersteund.
  • Een processor die Pentium-compatible is, dus van het merk Intel of Amd, waar de ondergrens op de Pentium III en de AMD Athlon ligt, alles daar boven is alleen maar beter.
  • Lekker werken met LibreOffice doen we met een minimale geheugen van 256Mb RAM, maar 512Mb RAM is toch wel aan te raden.
  • Minimale schijfruimte die je op je harddisk dient te hebben is 1.5 Gb, meer mag natuurlijk ook.
  • Met minimaal 256 kleuren en een minimale resolutie van 1024X768 moet al voldoende zijn, maar meer mag zeker wel

Linux, ook daar kunnen we LibreOffice installeren

Het voordeel van heel erg veel linux versies is dat LibreOffice standaard wordt geïnstalleerd, een aparte installatie is dus eigenlijk niet nodig, toch laten we even de eisen hier de revue passeren.

  • Minimaal Linux kernelversie 3.10, maar hoger mag zeer zeker ook.
  • glibc2 versie 2.17 of hoger is aanbevolen
  • Een processor die Pentium-compatible is, dus van het merk Intel of Amd, waar de ondergrens op de Pentium III en de AMD Athlon ligt, alles daar boven is alleen maar beter.
  • Zorg dat er minimaal 1.5Gb aan ruimte op je harddisk vrij is
  • X Server met 1024×768 resolutie (hogere resolutie aanbevolen), met tenminste 256 kleuren.
  • Gnome 3.18 of hoger, met het at-spi2 1.32-pakket (vereist voor ondersteuning van ondersteunende technologie [AT]-tools), of een andere compatibele GUI (zoals onder andere KDE).

Apple – MacOS

LibreOffice is ook te gebruiken op een Apple – MacOS, dus dan is het logisch dat we deze hier ook even vermelden.

  • Minimaal MacOS 10.15, maar hoger is zeker aanbevolen.
  • Intel of Apple siliciumprocessor
  • 512Mb Ram geheugen
  • 800 Mb vrije schijfruimte op de harddisk
  • 1024×768 graphic device met 256 kleuren (hogere resolutie aanbevolen).

Wij baseren ons op de Windows computers

Zo, nu we weten welke eisen er aan onze computer worden gesteld, kunnen we gaan starten.
Maar voordat we LibreOffice installeren, moeten we deze toch echt eerst downloaden, en dat doen we vanaf de website van LibreOffice.

Op deze pagina worden we direct naar de laatste versie gebracht, en zoals al eerder aangegeven zoekt de website uit welke taal je computer gebruikt, en welk systeem u op de computer heb staan, een 32 of een 64 bits Windows.
We pakken de bovenste download, zodat we zeker de allerlaatste versie hebben, en klikken op download.
LibreOffice wordt nu naar uw computer gedownload, en over het algemeen kunt u deze achteraf terug vinden in de map Downloads.

Installatie bestand LibreOffice

Zoals gezegd, zoeken we in de map Downloads het en zoeken naar het icoontje wat hiernaast is afgebeeld, let op de afbeelding kan afwijken.
Door er dubbel op te klikken zal het installatie bestand worden opgestart, en kan de daadwerkelijke installatie beginnen.
Het programma moet even nadenken, afhankelijk van de snelheid van uw computer zal deze met het onderstaande scherm komen en u van harte welkom heten bij de LibreOffice Installatie.

LibreOffice installatie starten
LibreOffice installatie starten

We klikken op volgende, en een ander dialoogvenster zal voor ons worden geopend.
Op dit scherm kunnen we kiezen of we de standaard installatie willen uitvoeren, of een aangepaste.
Voor ons volstaat de standaard, dus klikken we op volgende om door te gaan naar het volgende scherm.

LibreOffice installatie selectie
LibreOffice installatie selectie

De aangepaste installatie

Nu kan het zo zijn dat u zelf wat extra onderdelen nodig heeft, dan kunt u kiezen voor de extra onderdelen, zo niet dan kunt u deze stap overslaan en doorgaan naar de optie Bestandsindeling.

Bij de aangepaste installatie kunt u er voor kiezen om extra woordenboeken, woordenlijsten en andere opties te kiezen.
Ook verschillende talen kunt u kiezen, deze talen zijn voor bijvoorbeeld het menu, wat in LibreOffice aanwezig is.

Aangepaste installatie libreoffice
Aangepaste installatie libreoffice

Bestandstypen selecteren voor Microsoft

In het nu volgende scherm kunt u een keuze maken om een keuze te maken MicroSoft Office documenten te openen.
Nu komen we in het dagelijks leven best wel veel documenten tegen die met bijvoorbeeld Word zijn gemaakt, dan is het ook wel aan te raden deze optie aan te zetten.
Dit kunnen we doen door de vier vinkjes aan te klikken, en hiermee zijn we dus in staat om de documenten gemaakt met microsoft office zijn gemaakt in te lezen, en eventueel verder te bewerken.
Kleine noot : Standaard zijn deze opties uit gevinkt, u zult ze dus wel moeten selecteren.

LibreOffice Microsoft office compatible maken
LibreOffice Microsoft office compatible maken

Snelkoppelingen laten aanmaken

De één houd van een bureaublad die helemaal leeg is, bij de ander staat deze vol met verschillende snelkoppelingen.
Tijdens de installatie kunt u er voor kiezen een snelkoppeling op het bureaublad te laten plaatsen of juist niet.

Persoonlijk heb ik het liefst een rechtstreekse koppeling naar bijvoorbeeld Writer of Calc, maar dit behandelen we in een latere tutorial.

Ook in dit scherm kunnen we een keuze maken of we LibreOffice tijdens het starten van de computer, ook direct mee te starten.
Persoonlijk doe ik dit niet, omdat ik niet altijd het pakket nodig heb als ik de computer aanzet.

LibreOffice snelkoppeling
LibreOffice snelkoppeling

LibreOffice installeren, de daadwerkelijke start

Nu we alle opties naar onze smaak hebben goed staan, kunnen we de feitelijke LibreOffice installeren.
Dit kunnen we doen door op de knop installeren te klikken, het installatiescript zal gaan starten met alle benodigde bestanden naar onze computer te kopiëren.

LibreOffice installeren, de  installatie is gestart
LibreOffice installeren, de installatie is gestart

We zijn klaar!

Afhankelijk van de snelheid van uw computer, is de LibreOffice installatie binnen enkele minuten geklaard, en zijn we in staat om te gaan starten met onze werkzaamheden.
Met het onderstaande scherm wordt dit dan ook aangegeven, en we hoeven dan ook alleen maar op voltooien te klikken, om de installatie volledig tot een goed einde te brengen

LibreOffice installatie klaar
LibreOffice installatie klaar

Waar zijn de helpbestanden?

Nu heeft LibreOffice ook de mogelijkheid de help bestanden te gebruiken, alleen worden deze standaard niet geïnstalleerd.
Deze zullen we dus zelf even moeten downloaden, en apart moeten installeren.

LibreOffice Help toevoegen
LibreOffice Help toevoegen

Tot slot nog even dit

Nu we de LibreOffice installatie volledig hebben afgerond, kunnen we het pakket gaan verkennen, in de komende weken neem ik u mee in het pakket en probeer ik zoveel mogelijk opties met u te bespreken.
U kunt elke zaterdagavond om 18:00 uur een nieuw artikel verwachten op deze website.

Wij wensen u dan ook veel plezier.