Zwarte lijst voor bewindvoerders
Zwarte lijst voor bewindvoerders

Zwarte lijst voor bewindvoerders, politiek kijkt nog steeds weg

Anno 2021 is er nog steeds geen zwarte lijst voor bewindvoerders, en wat doet de politiek hier aan, helemaal niets, nog beter die kijken weg en laten de mensen met schulden in de steek.

Zwarte lijst voor bewindvoerders waar blijft deze!

In Nederland bestaat er geen zwarte lijst voor bewindvoerders, die men kan raadplegen mocht men op het punt staan om onder bewind te worden gesteld.
Men krijgt vaak een bewindvoerder toegewezen vanuit de rechtbank in zijn of haar woonplaats.
En dan is het altijd maar afwachten of deze bewindvoerder zijn werk wel goed doet.

Zonder de zwarte lijst van bewindvoerders zijn deze dus eigenlijk vogelvrij, en kunnen ze dus doen en laten wat ze willen, en dat kan voor de schuldenaar enorme gevolgen hebben.
De ene bewindvoerder betaald de rekeningen niet, en een andere gaat er met het geld van zijn klanten er vandoor.
En de klanten… die zijn de dupe en het kind van de rekening, wat vaak eindigt met een nog hogere schuld.

En hoewel het bij de politiek bekend is, doen deze er totaal niets aan, nog beter gezegd, Minister Dekker heeft aangegeven dat hij hier niets voor voelt om z’n lijst aan te leggen.
Kortom de politiek kijkt dus weg, en laat de mensen die benadeeld zijn achter met de rekening.

Bieden de facebook groepen uitkomst?

Op Facebook zijn verschillende groepen actief die zich met dit onderwerp bezig houden.
Zo hebben de groepen ‘Stop slechte bewindvoerders!’ en de groep ‘Benadeeld en opgelicht door bewindvoerders’ een eigen lijst aangelegd.
Mensen kunnen hun mening geven over de slechte diensten van zijn of haar bewindvoerder, en waarschuwen zo eventuele nieuwe schuldenaren voor hun slechte ervaringen.
Met andere woorden, men bouwt zo hun eigen zwarte lijst voor bewindvoerders.

Natuurlijk zijn er meerdere groepen en forums, maar dit alles is wijd verspreid over het internet.
Eer men dit allemaal heeft uitgezocht ben je dagen, zo niet weken verder, en laten we eerlijk wezen op het moment je een goede bewindvoerder nodig heb, zit je op een zoektocht niet echt te wachten.
Nee, deze rol kan niet worden neergelegd bij de klanten van deze foute bewindvoerders, dus zeker ook niet op facebook.

Hebben bewindvoerders geen klachten regelement?

Er zijn verhalen genoeg, ‘Ik heb een klacht ingediend bij mijn bewindvoerder maar er gebeurd niets mee’.
Zo maar een zin die je met grote regelmaat voorbij ziet komen, en gelijk hebben ze, want als een bewindvoerder niet reageert op e-mails en telefoontjes, waarom zou deze dan wel reageren op een klacht over hem zelf.

Een klachten regelement bij een bewindvoerderskantoor en net zoiets als bij een slager die zijn eigen vlees keurt.
Gelukkig hebben we in Nederland de branchevereniging Horus, voorheen BPBI.
Deze hebben een lijst met aangesloten bewindvoerders die contributie betalen, die afhankelijk is van het aantal dossiers die de betreffende bewindvoerder heeft.
En in Nederland weten we natuurlijk, wie betaald bepaald, en dat getuigd ook van het groot aantal reacties die te vinden zijn op het internet.
Grote kans dat ze daarom ook de naam hebben veranderd, want ja er ruste natuurlijk een smet op die naam.

Met klachten naar de rechtbank dan maar

Vele schuldenaren zijn vaak ten einde raad, en krijgen dan ook vaak het advies hun klacht neer te leggen bij de rechtbank.
Op zich is dat goed, want een rechter behoort onafhankelijk te zijn, en dus zijn afweging te maken en geheel blanco er in te stappen.
Echter zijn er vele praktijk voorbeelden te vinden van uitspraken die in het voordeel van de bewindvoerder worden beslecht.
Ook al ligt de bewijslast toch in het voordeel van de schuldenaar, een bewindvoerder kan dus een rechtbank manipuleren door het verstrekken van informatie die niet klopt.
Een rechter vertrouwd een bewindvoerder dus op de status en het vak dat hij beoefend, met de klant in het beklaagde bankje.

Wie al meer dan een jaar een bewindvoerder heeft, weet dat hij of zij een rekening en verantwoording in de bus krijgt, deze is opgesteld door de bewindvoerder, en dient u te controleren, waarna de gecontroleerd wordt door de rechter.
Het is namelijk de taak van de rechter om deze controle uit te voeren, echter ontbreekt hem de tijd dit te doen.
Persoonlijk heb ik drie jaar aangegeven dat deze rekening en verantwoording niet klopte, en wat gebeurde er mee, helemaal niets.
Niet eens een telefoontje of een brief, nee om je ongenoegen te uiten over de werkzaamheden van de bewindvoerder is dit dus ook geen goede plek.

Politiek wordt wakker, en onderneem actie

Terwijl men in Den Haag heel druk de CO2 bezig zijn, en de vluchtelingencrisis, zijn er mensen teneinde raad met een malafide bewindvoerder die hun leven verder om zeep help.
De politiek draait zijn hoofd weg en doet alsof het niet bestaat, terwijl het de Nederlandse burger jaarlijks wel miljoenen kost om de bewindvoerders te kunnen betalen.

Miljoenen euro’s belastinggeld gaat er naar malafide bewindvoerders, wat bedoeld is om de bewindvoerder zijn werk te kunnen laten doen, bijvoorbeeld het bijwerken van de administratie van zijn klanten, maar wat niet goed, of misschien wel helemaal niet gebeurd.
En steeds worden er mensen naar deze bewindvoerders gestuurd, en dus overgeleverd aan de leeuwen.

En van al die miljoenen kan er geen zwarte lijst voor bewindvoerders worden aangelegd, wat op termijn geld kan opleveren door de rotte appels te verwijderen, en de klanten onder te brengen bij bewindvoerderskantoren die hun werk wel goed doen.
Nee, de politiek heeft het liever over marktwerking, de markt lost dat wel op.

Geen zwarte lijst voor bewindvoerders, dan maar het zweeds model invoeren

In zweden pakt men het totaal anders aan op het gebied van schuldsaneringen.
Deurwaarders zijn daar in dienst bij het koninklijk incassobureau, en alleen deze organisatie mag beslagleggen.
En daar houd het niet op voor de zweedse deurwaarder, want in zijn takenpakket zit ook het bieden van hulp aan de schuldenaren en maakt betaalafspraken.
Je kunt dus zeggen, dat een deurwaarder ook de rol heeft als schuldhulpverlener, en bewindvoerder, dit alles onder één dak onder gebracht.

Het koninklijk incassobureau is onafhankelijk, dus neutraal, en kan dus een eerlijke afweging maken bij de beoordeling van de verschillende belangen.
Ook heeft die zelfde deurwaarder direct zicht wanneer schulden een groter problemen zou kunnen worden en dus ingrijpen, het grote voordeel als alles op één plek wordt behandeld.
En als de schuldenaar te veel schulden heeft hoeft men niet lang te onderhandelen, het koninklijk incassobureau mag een betalingsregeling opdringen aan de partijen.
Dat houd dus in dat er bespaard kan worden op een gang naar de rechter voor een dwangakkoord.

Kortom, het zweeds model heeft dus nogal wat voordelen, ten opzichte van de Nederlandse schuldenindustrie.
En zeg nou zelf, met z’n systeem is een zwarte lijst voor bewindvoerders dus helemaal niet nodig, beter gezegd zelfs overbodig.
Nu alleen de politiek nog zien te overtuigen, tot die tijd is het wild west in bewindvoerdersland en zitten vele mensen gevangen, en nu maar hopen dat u een goede bewindvoerder heeft, jazeker die bestaan wel degelijk, nu maar hopen dat de politiek eens mee leest.

Zwarte lijst voor bewindvoerders
Zwarte lijst voor bewindvoerders, klanten zitten gevangen


Ontdek meer van W.A. van der Steen

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Laat je mening achterReactie annuleren